Nakon napada na tankere na Bliskom istoku cijene nafte skočile

Biznis
Nakon napada na tankere na Bliskom istoku cijene nafte skočile
.

Cijene nafte u ponedjeljak su skočile na međunarodnim tržištima iznad razine od 72 dolara uslijed pojačanih strahovanja od poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka nakon napada na tankere u blizini Hormuškog tjesnaca.

Na londonskom se tržištu sirovom naftom trgovalo po 1,81 dolar višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 72,43 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 1,45 dolara višoj cijeni, od 63,15 dolara.

Saudijska Arabija priopćila je u ponedjeljak da su među brodovima napadnutima u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata i dva saudijska tankera, ustvrdivši da je posrijedi "pokušaj potkopavanja sigurnosti globalne opskrbe naftom".

UAE priopćio da su napadnuta četiri trgovačka plovila blizu jedne od glavnih luka za utovar nafte

UAE je jučer priopćio da su u blizini Fujairaha, jedne od glavnih točaka u svijetu za utovar nafte, napadnuta četiri trgovačka plovila. Ta se luka nalazi blizu Hormuškog tjesnaca, jednog od najvažnijih svjetskih plovnih putova za izvoz nafte.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova incident je nazvalo "zabrinjavajućim i strašnim" i zatražilo istragu. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prvi su i treći proizvođač u sastavu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

"Izvještaji o nedjeljnim eksplozijama u Fujairahu vjerojatno će dodatno povećati potencijalno veću premiju na rizik u regiji. Pritom prvi izvještaji signaliziraju da su baš tankeri bili meta nečeg što izgleda kao sabotaža", priopćila je bečka savjetodavna tvrtka JBC Energy.

Vlada istoimenog emirata, jednog od sedam u sastavu Ujedinjenih Arapskih Emirata, opovrgnula je na Twitteru medijske izvještaje o eksplozijama u samoj luci Fujairah i kazala da lučki objekti normalno rade.

Cijene diže i pokušaj SAD-a da potpuno blokira iranski izvoz nafte

Cijene na tržištima podupire i pokušaj Washingtona da potpuno blokira iranski izvoz nafte i smanji izvoz iz Venezuele, gdje proizvodnju dodatno smanjuju problemi s infrastrukturom.

Sjedinjene Države ponovno su u studenome uvele sankcije Iranu, nakon što su se povukle iz nuklearnog sporazuma Teherana i svjetskih sila iz 2015. godine. 

Cijene je danas dodatno zakočio i podatak specijalizirane kompanije Baker Hughes da su proizvođači u SAD-u u prošlom tjednu neto zatvorili dva postrojenja. Taj se podatak smatra pokazateljem buduće proizvodnje.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 70,66 dolara, što znači da je porasla za 22 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Ne propustite