Recept za iftarsku sofru: Ukusne sarmice od blitve

Kuharica
Recept za iftarsku sofru: Ukusne sarmice od blitve
Ovo je današnji prijedlog iftara.

Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca. Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako. Ovo je današnji prijedlog iftara.

Supa

Potrebno:

-1 crni luk
-3 kašike ulja
-2 kašike brašna
-1 kašičica karija/curry
-1l vode
-2 pileće kocke za supu
-50g riže
-1 kašičica paradajz pirea
-1 žumance
-2 kašike pavlake ili vrhnja za kuhanje

Priprema:

-Zagrijati ulje u većoj tavi,propržiti luk
-Dodati brašno i kari,rižu paradazj pire,te dodati vodu s kockama za supu
-Kuhati dok se riža ne skuha
-Na kraju u manjoj zdjeli dobro umutiti žumance i pavlaku,pa tu smjesu dodati u supu da se zgiusne
-Poslužiti toplo

Sarmice od blitve

Potrebno:

-1 veza blitve, ili više
-400g faširanog mesa
-1 crni luk
-1 krompir
-50g riže
-so i biber

Priprema:

-U šerpi propržiti luk
-Dodati faširano meso i dinstati na laganoj temp.20ak min.
-U meso dodati rendani krompir i opranu rižu
-Dodati začine te doliti malo vode da prekrije meso
-Pustiti da vrije dok voda ne ispari,uz često miješanje da ne zagori
-Posebno blitvu obariti u posoljenoj vodi nekoliko min.(ja to radim jedno po jedno ,jer kad sve stavim skupa desi se da se listovi slijepe)
-Izvaditi blitvu iz vode te nožićem istanjiti gornji /početni dio lista ,lakše se mota
-Puniti smjesom svaki list i motati oblik sarme
-Slagati u nauljenu tepsiju te peći u zagrijanoj rerni na 200C oko 35-40 min
-Na pola tog vremena,izvaditi tepsiju iz rerne te nasuti smjesu od 300ml slane vode u kojoj je razmućeno 2 kašike pire paradajza i kašika brašna , vratiti u rernu da se dopeče
-Služiti s pavlakom na tanjiru

Ne propustite