KUĆA NA PRODAJU, CIJENA SAMO 1 EURO: Razlog je nevjerovatan

Arhitektura i dizajn
KUĆA NA PRODAJU, CIJENA SAMO 1 EURO: Razlog je nevjerovatan
.

Mussomeli je smješten na brežuljku, dva sata vožnje jugoistočno od Palerma, ima bizantske špilje, srednjovjekovni dvorac i puno antičkih crkava.

Mussomeli je jedan od najsigurnijih gradova u Italiji. 

- U posljednjih nekoliko godina nije prijavljena nijedna pljačka zahvaljujući sofisticiranom video nadzoru i brojnim policijskim snagama koje kontroliraju gradić - piše na stranici.

Ovaj povijesni gradić ima puno uličica iako je brojao samo 11 hiljada stanovnika. Posljednjih godina u potrazi za poslom stanovnici su ga polako napuštali i odselili u veće gradove diljem Italije. Na kuće koje je vlast odlučila prodati postavljen je znak s linkom na stranicu gdje su oglašene. Svako ko kupi nekretninu mora je renovirati u roku od tri godine ili gubi depozit koji iznosi oko 7 hiljada eura.

Renoviranje kuće koštalo bi otprilike 100 eura po kvadratu plus administrativni troškovi od 3600 do 5800 eura. Lokalni arhitekti i inženjeri tu su da pomognu kupcima ali kupci mogu izabrati i druge stručnjake, kako budu htjeli. Prošle je godine gradić Ollolai, smješten u planinskom području Barbagia na Sardiniji, ponudio 200 napuštenih kamenih kuća za 1 euro, piše portal "24sata.".

Populacija gradića se u posljednja tri desetljeća prepolovila, ostalo je tek 1300 ljudi srednje dobi, uglavnom parovi bez djece. Svake godine rađa se vrlo malo djece pa je gradonačelnik Ollolaija odlučio spriječiti daljnji pad broja stanovnika nuđenjem kuća za 1 euro. I tu se kupac morao obavezati da će obnoviti kuću u roku 3 godine, uz prosječni trošak od 30 tisuća eura.

- Case1euro.it projekt nije šala. Projektom upravlja općina Mussomeli koja je posrednik i jamac transakcija kupnje i prodaje - piše na stranici.

Zašto se kuće prodaju za samo 1 euro? 

Talijani prodaju kuće za minimalnu cijenu od jednog eura iz brojnih razloga.

- U Italiji talijanski državljani ne moraju plaćati porez na imovinu na prvu kuću. Ako imate više od jedne kuće, morate ga plaćati. Mnogi građani koji posjeduju više od jedne imovine moraju plaćati maksimalni porez talijanskoj vladi pa radije prodaju kuće za cijenu od 1 eura, nego da plaćaju porez - kažu.

"Mnogi građani su se tokom građevinskog buma 70-ih preselili u novoizgrađeno područje Mussomelija. Kuća je bila u vlasništvu umrlih roditelja ili djedova i baka pa je ostala prazna. Mnogi su se građani preselili u velike gradove zbog posla pa žele prodati svoj dom u Mussomeliju",  piše na stranici Case1euro.it.

Ne propustite