I FILMSKE LJEPOTICE PLAČU: Životna priča ikone stila i NAJLJEPŠE ŽENE 20. vijeka!

Slavne ličnosti
I FILMSKE LJEPOTICE PLAČU: Životna priča ikone stila i NAJLJEPŠE ŽENE 20. vijeka!
Filmsku divu i modnu ikonu prošlog vijeka uprkos svjetskoj slavi život privatno nije mazio.Odri Hepbern koja se proslavila filmovima "Doručak kod Tifanija" , "Sabrina" i "Praznik u Rimu" je svojom vanvremenskom ljepotom, glumačkim umijećem i stilom odijevanja obojila 20. vijek.

Filmsku divu i modnu ikonu prošlog vijeka uprkos svjetskoj slavi život privatno nije mazio.Odri Hepbern koja se proslavila filmovima "Doručak kod Tifanija" , "Sabrina" i "Praznik u Rimu" je svojom vanvremenskom ljepotom, glumačkim umijećem i stilom odijevanja obojila 20. vijek.

od-2

Odri je rođena 4.maja 1929. godine u  švajcarskom gradu Tolochenazu. Otac Jozef Viktor bio je irski bankar, a majka Elle van Heemestra holandska barunica s korenima u francuskoj i engleskoj aristokratiji. Imala je dva polubrata sa majčine strane. Porodica je naknadno dodala prezime Hepbern.

Roditelji su joj se razveli kada je imala samo šest godina, te se sa majkom seli u Holandiju, gdje je upisana u privatnu školu.

Ali, kada je započeo Drugi svjetski rat, cijela zemlja je opljačkana i  zavladalo je opšte siromaštvo u zemlji. Ljudi su gladovali i umirali od hladoće, a teška vremena nisu zaobišla ni porodicu Hepbern.

Odri je plesajući balet skupljala novac za pokret otpora protiv nacista. Iako je bila vrlo talentovana, rekli su joj da je sa 170 centimetara previsoka za profesionalnu balerinu.

Kada se rat završio seli se sa majkom u London, gdje je radila kao model. Zatim su uslijedile prve manje glumačke uloge.

od-3

Ostala je upamćena i po izvanrednim i inspirativnim citatima.

"Elegancija je jedina ljepota koja nikada ne bledi."

"Za privlačne usne - govori ljubazno."

"Za divne oči - gledaj ono najbolje u ljudima".

"Za dobru liniju - podijeli hranu sa gladnima".

"Za lijepu kosu - dozvoli djeci da provlače prste kroz nju".

"Za pravilno držanje - hodaj sa uvjerenjem da nikada nisi sam".

od-4

Praznik u Rimu

U Velikoj Britaniji je upoznala i bogatog engleskog industrijca Džejmsa Hansona, za kojeg je bila vjerena godinu dana. Iako je već kupila vjenčanicu, vjenčanje je otkazano kad je shvatila da se zbog poslovnih obaveza sve rjeđe viđaju.

Ostala je poznata i po svom humanitarnom radu. Tako je svoju vjenčanicu poklonila jednom siromašnom italijanskom paru, koji je i danas čuva.

Prvu veću ulogu ostvarila je 1951. godine u filmu "The Secret People", u kojem je igrala balerinu, a dvije godine kasnije snimila je čuveni film "Praznik u Rimu" koji ju je vinuo u planetarnu zvijezdu i donio joj Oskara za najbolju žensku ulogu.

Zatim je uslijedila uloga Holi u "Doručku kod Tifanija", a onda i Eliza Doolittle u "My Fair Lady" kao i nastupi u poznatim ostvarenjima kao što su "Ljubav poslijepodne", "Kako ukrasti milion" te "Robin i Marian".

Za kratko vrijeme je postala miljenica publike, te su je prozvali Živenšijevom muzom, a muški partneri s velikog platna su je hvalili na sva zvona.

"Ljepota žene je u njenim očima, jer su ona vrata njenog srca": Ovako je govorila Odri Hepbern!

Buran privatni život

Dok su joj na prosefionalnom planu cvjetale ruže, privatno je doživljavala ljubavni fijasko.

Tokom rada na predstavi Ondine zaljubila se u Mela Ferera, za kojeg se udala  1954. godine i šest godina kasnije dobila sina Seana. Spekulisalo se kako je ovaj američki glumac i reditelj zbog nje zapostavio karijeru, ali i da je bio ljubomoran na njen uspjeh. Ljubav se ugasila nakon 14 godina.

Na jednom krstarenju upoznala je italijanskog psihologa Andrea Dotija, a njihova ljubav krunisana je brakom 1969. godine. Dobili su sina Lucu, ali brak je pukao nakon 13 godina. Poslije tih ljubavnih brodoloma, Odri je rekla da se  više neće udavati, a do kraja života živjela je s holandskim glumcem Robertom Voldersom.

- Moj život je bio mnogo više od bajke. Prolatila sam kroz mnogo teške trenutke, ali za svaki sam bila nagrađena - govorila je Odri.

od-5

Humanitarac velikog srca

Glumom se bavila do kraja 70-ih godina prošlog vijeka, nakon čega se u potpunosti posvetila humanitarnom radu. Kao ambasador dobre volje za UNICEF putovala je svijetom šireći svijest o potrebama siromašne dece u Africi i južnoj Aziji. Za humanitarni rad  je 1992. godine dobila Medalju slobode američkog predsednika.

- Davati drugima je poput življenja. Ako ne želiš više davati drugima, mislim da nemaš više razloga za šta da živiš - govorila je.

Iste godine joj je dijagnostifikovan rak želuca. Operisana je, ali kako je odbila da primi hemoterapiju, preminula je 20. januara 1993. godine u svojm rodnom gradu Tolochenazu.

Ne propustite