Najčešći razlozi za svađu bračnih partnera nije preljuba niti ljubomora. PROBLEM SU PARE!! Ko više zaradi, a ko potroši???!! Kako tome stati u kraj?

Zanimljivosti
 Najčešći razlozi za svađu bračnih partnera nije preljuba niti ljubomora. PROBLEM SU PARE!!  Ko više zaradi, a ko potroši???!!  Kako tome stati u kraj?
.

 

Priča je, moglo bi se reći, klasična: on/ona je prilični trošadžija koji, po svom mišljenju, troši uvijek na razumne stvari. Ona/on je štedljiv. Oni stupaju u brak.mlada

Novac je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se parovi svađaju, ali to ne mora i ne treba da bude tako. Prema pisanju portala najboljamamanasvetu ovo su najčešći razlozi uz savjete kako ih prevazići, za sva vremena.

1. Jedan od vas je trošadžija a drugi štedljivko

Zašto se svađate: Imate sasvim suprotna shvatanja i vrijednosti u pogledu novca. Trošadžija se osjeća ograničeno a štedljivko nesigurno. Ovakvi parovi vide samo negativnu stranu finansijskih navika partnera.

Kako da prestanete: Naučite da prepoznate finansijske prednosti partnera. Uzmimo za primjer kupovinu automobila. Štedljivko će vjerovatno biti za jeftino polovno auto dok će trošadžija htjeti skuplji auto. Kako bi se došlo do kompromisa sa kojim oboje možete da živite iskombinujte vještinu štedljivka da namiriše dobru priliku sa vještinom trošadžije da uvijek traži bolje i da se kupovina uvijek obavi.

Vaš cilj: Težite uvijek tome da zajednički donosite bolje odluke nego što ćete to samostalno. Prije svake velike kupovine, razgovarajte o vašim potrebama i očekivanjima i postavite limit koliko ste spremni da potrošite.

zasto-je-vazno-stediti-novac-680x388

2. Živite od jedne plate

Zašto se svađate: Osoba koja zarađuje novac očekuje da ona i kontroliše korištenje novca, dok partner koji ne zarađuje vjeruje da odluke treba donositi zajednički. Ovo stvara stres, konflikt i disbalans moći.

Kako da prestanete: Ovdje se problem svodi na kontrolu a brak je partnerstvo: kontrolom korištenja novca možete da, čak i nesvjesno, kontrolišete partnera, to može značajno ugroziti vašu vezu. Razgovarajte o ovoj temi kada ste oboje smireni, a ne u momentu svađe, i kažite kako se osjećate. Tehnika koja možda može da vam pomogne jeste da odredite budžet koji svaki od partnera može da potroši, ili se dogovorite da zajednički razmotrite kupovinu bilo čega što iznosi više od dogovorene sume.

Vaš cilj: Za rješavanje ovog problema će možda biti potrebno više vremena. Ako bilo ko od vas dvoje prekrši nova pravila, razgovarajte o razlozima. Ako su nesuglasice još uvijek prisutne, potražite pomoć psihologa. Neutralna, treća osoba, može da vam pomogne da razumjete gledište partnera.

novac-sreca-pare

3. Ne slažete se oko prioriteta potrošnje za djecu

Zašto se svađate: Ovdje se zapravo ne svađate oko toga da li djetetu kupiti najnoviji model telefona, kompjutera, igrica ili skuplju markiranu odjeću ili da štedite za dijete . Vi se, ustvari, svađate oko vrijednosti.

Kako da prestanete: Ako ne pričate o srži problema, nastavićete da se svađate još ko zna koliko dugo. Ovakvi konflikti nastaju zbog načina na koji su partneri bili odgajani kao djeca. Na primjer, možda ste vi uvijek imali najnovije modele svega i mislite da će to biti dobro i za vašu djecu, a vaš partner nije i misli da će za dijete to biti bolje. Kako god bilo, objašnjavanje i iskazivanje emocija koja leže iza vaših uvjerenja će vam pomoći da dođete do kompromisa.

Vaš cilj: Pokušajte da dođete do kompromisa. Uvijek počnite tako što ćete se zapitati da li bilo šta žrvujete ukoliko se odlučite na trošak. Ako konflikt nije oko samog troška, pronađite tačno šta se krije iza njega i riješite to.

4. Imate kredite i/ili druge dugove

Zašto se svađate: Dugovi bilo koje vrste mogu izazvati stres, naročito ako ne možete da priuštite da ih otplatite ili ako se ne slažete sa partnerom oko toga da li treba da štedite za crne dane ili da otplaćujete dugove.

Kako da prestanete: Najlakši način da riješite probleme jeste da razgovarate o dugovanjima i dogovorite šta ćete prvo otplatiti kako biste se riješili dugovanja jednom za svagda. Bilo kako bilo, odvojite vrijeme za analizu (koliki je dug, koje vrste, koliko imate ušteđevine, koliko svako zarađuje) i napravite realan plan.

Vaš cilj: Morate da pričate o svojim prioritetima jer možda vi definišete sigurnost kao „nemanje dugova“ dok vaš partner misli da je bezbjednost veći štedni račun iako ima nekih dugova. Kada raščistite te stvari, biće vam lahko da se dogovorite.

racuni

5. Imate odvojene račune ali ne sa istim iznosima


Zašto se svađate: Možda jedan od vas troši više na fiksne troškove poput rata za kredite, auto i osiguranje, dok drugi partner plaća varijabilne troškove kao što su odjeća, hrana, prevoz i kućne potrepštine. Varijabilni troškovi se ne mogu predvidjeti u marku tako da jedan od partnera često završi u minusu.

Kako da prestanete: Imanje odvojenih računa ne mora da bude izvor konflikta. Dobro pravilo je da se mjesečni troškovi podijele u skladu sa procentualnim učešćem svakog partnera u ukupnim prihodima. Na primjer, ako jedan partner zarađuje duplo više od drugog, on može duplo i da pridonese.

Vaš cilj: Dobro je da, na primjer, jednom mjesečno pričate o tome koliko se i na šta troši, da bi svako od partnera imao cjelokupnu sliku.

6. Jedan od vas „troši krišom“

Zašto se svađate: Ovo se zove „finansijsko nevjerstvo“. Razlog može biti da jedan od vas nije navikao da ima odgovornost nad svojim potrošačkim navikama ili se prosto plaši reakcije partnera. Ali kada partner otkrije vaša troškarenja, osjećaće se prevarenim i može nastati problem.

Kako da prestanete: Postoji više načina da pokušate da riješite ovaj problem. Na primjer, otvorite poseban račun za onoga ko troši sa mjesečnim limitom, ali ako se isti način trošenja „krišom“ nastavi, možda treba popričati i sa psihijatrom o tome zašto partner ima potrebu da to krije.

Vaš cilj: najlakši način da se izbjegnu svađe jeste da otvoreno razgovarate o vašim potrošačkim navikama ali i važnosti povjerenja.

novac

7. Onaj ko je odgovoran za novac ne plaća račune na vrijeme

Zašto se svađate: Očigledno, osoba koja ne ispunjava obaveze na vrijeme, dovodi porodicu u finansijski rizik (loš kreditni status i s.l). Ali, sa druge strane ta osoba se možda osjeća preopterećno jer mora da nosi teret finansija porodice.

Kako da prestanete: Ugovorite datum svakog mjeseca kada ćete sjesti i proći zajedno kroz račune. Iskoristite to vrijeme da razgovarate cjelokupnom stanju finansija i rješavajte probleme kao se jave. Na taj način, jedno od vas neće osjećati da je na njemu sav teret.

Vaš cilj: Tražite praktične načine da olakšate onome ko je odgovoran za sva plaćanja (na primjer, otvaranje trajnih naloga u banci i sl.). Ili, s vremena na vrijeme zamjenite uloge kako biste se bolje razumjeli. Ključ je ne svaljivati krivicu nego naći zajedničko rješenje.

novac

8. Jedan od vas pozajmljuje novac od porodice, a da drugi to ne zna

Zašto se svađate: Pozajmljivanje novca od člana porodice je uvijek prevara, a kada je uvučena i strana drugog partnera, situacija je još gora. Takve stvari postanu teške kao okov kada prihvatite neku vrstu kredita, na primjer. Prije ili kasnije, vaš partner će primjetiti da plaćate mjesečne rate mami, sestri, svekrvi, svekru i sl.

Kako da prestanete: Ovaj problem se svodi na povjerenje. Ne samo da treba da raspravite činjenicu da ste uzeli pozajmicu već i da ste sami donijeli odluku da je uzmete. Partner treba uvijek da vam je prva stanica u rješavanju finansijskih problema.

Vaš cilj: Ako imate problem i ako vaši roditelji mogu i žele da vam pomognu ili hoće da vam pozajme novac, recite to i partneru. Ako on ima nešto protiv, razgovarajte o tome šta je alternativa.

Da li se svađate oko finansija sa vašim partnerom? Koji su vaši najčešći problemi?

Akos.ba

 

Ne propustite