Koji ČAJEVI pomažu kod različitih ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Porodica i zdravlje
Koji ČAJEVI pomažu kod različitih ZDRAVSTVENIH PROBLEMA
Evo koji čajevi pomažu kod zdravstvenih problema - kada ste pod stresom, imate problem sa konstipacijom, naduti ste…

Evo koji čajevi pomažu kod zdravstvenih problema - kada ste pod stresom, imate problem sa konstipacijom, naduti ste…

Čajevi nisu lijekovi, ali mogu da vam pomognu kod nekih manjih i blažih problema. Već vijekovima Kinezi ovaj "magični" napitak koriste za razne stvari -od kontrole tjelesne težine, preko pojačanja imuniteta, do sprječavanja mamurluka.

Brojne naučne studije već su dokazale da čajevi imaju dobro dejstvo na zdravlje zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, katehina i polifenola.

- Biljni čajevi se odavno koriste, uz zdravu ishranu, kao za poboljšanje opšteg zdravlja. Lako ih je uvrstiti u dnevnu rutinu, a nude i priliku da se odmorite, opustite i malo posvetite sebi - kaže naturopata Reese Carter.

Ali, s obzirom na to koliko vrsta čajeva postoji, kako da znate koji tačno čaj da pijete da biste ublažili određeni problem? Evo male pomoći.

c-2

Stres

Zbog svakodnevne izloženosti stresu, mnogi posežu za čašom vina ili čokoladom. Ali, naturopata savetuje da radije posegnete za šoljom čaja od lavande.

- Lavanda je moja omiljena biljka kada želim malo da se opustim. Tradicionalno se govori o njenim anksiolitičkim dejstvima, što znači da može da ublaži osjećaj stresa. Čak i aroma je dovoljna da vam pomogne da se opustite, a neki ljudi smatraju da čaj od lavande ima prejak ukus. Zato je najbolje miješati ga sa drugim čajevima - kaže Carter.

Spavanje

Ako ne spavate dovoljno, sedam-osam sati svake noći, ne samo što ćete biti pospani, već to vodi i do gojenja, loših navika u ishrani, lošije koncentracije, povećanog rizika od srčanih bolesti i infarkta, sporijeg metabolizma, depresije, slabijeg imunog sistema i zapaljenja.

c-3

Da biste sve to izbegli, Reese preporučuje čaj od valerijane i kamilice.

- Valerijana i kamilica su dvije biljke od kojih se tradicionalno pravi čaj koji se pije uveče - tvrdi doktorica.

Neke studije su i dokazale da valerijana smanjuje vrijeme koje vam je potrebno da zaspite na otprilike 15 do 20 , a poboljšava i kvalitet spavanja. Ako je popijte u kombinaciji sa kamiliciom, koja umiruje i pomaže da zaspite zbog antioksidanta koji se zove apigenin, spavaćete kao beba.

Nadutost i problemi sa varenjem

Gotovo svako u nekom trenutku ima ovaj problem, ali se uzrok nadutosti i lošeg varenja mogu razlikovati.

c-4

Određene promene navika - izbjegavanje šećera i obrađenih namirnica, više fizičke aktivnosti i vode - mogu da pomognu, a od pomoći može biti i čaj od nane i komorača.

- Ove dvije biljke se već tradicionalno koriste kao sredstvo protiv nadimanja i podsticanja normalnog varenja - objašnjva Reese.

Čista koža

Reese savjetuje da za čistu kožu pijete čaj od korena maslačka i lista koprive.

c-5

Iako će vam mnogi reći da ograničite unos čajeva baš zbog kože, jer sadrže kofein, Reese smatra da prirodni čajevi mogu da hidriraju kožu i učine je sjanom.

- Jedan od najboljih efekata čajeva na kožu je hidratacija, zato slobodno popijte nekoliko šoljica tokom dana, pored uobičajenog unosa vode.

Konstipacija

Konstipacija može da bude vrlo neprijatna, a mogu da je prate i nadutost i, u nekim ekstremnijim slučajevima, mučnina.

Pored toga što se savjetuje da povećate unos hranljivih vlakana, da povećate fizičku aktivnost i da pijete više vode, čaj od đumbira može da "pokrene stvari".

- Konstipaciju često izaziva dehidracija, tako da nekoliko šoljica biljnog čaja mogu mnogo da pomognu. Čaj od đumbira je jedan od najboljih u tim slučajevima - preporučuje Reese.

c-6

Ne propustite