Vlada Šri Lanke priznala propust obavještajnih službi

Svijet
Vlada Šri Lanke priznala propust obavještajnih službi
.

Vlada Šri Lanke priznala je da su obavještajne službe napravile "veliki propust" prije bombaških napada izvedenih na Uskrs u kojima je poginulo najmanje 359 osoba, javlja BBC.

"Moramo preuzeti odgovornost. Da smo na ispravan način proslijedili obavještajne podatke pravim ljudima, možda smo mogli izbjeći ovaj tragičan događaj ili barem smanjiti njegove posljedice", rekao je Ruwan Wijewardene, zamjenik ministra obrane.

Lakshman Kiriella, predsjednik parlamenta Šri Lanke, izjavio je da su visoki dužnosnici namjerno uskratili obavještajne podatke o mogućim napadima.

"Informacija su bile tu, ali vrhovni sigurnosni službenici nisu poduzeli odgovarajuće mjere", rekao je Kiriella te dodao kako ni predsjednik, ni premijer Ranil Wickremesinghe navodno nisu zaprimili informacije koje je vladi 4. aprila proslijedila indijska obavještajna služba.

Predsjednik Maithripala Sirisena smijenio je ministra obrane Hemasirija Fernanda i poduzeo korake kako bi otpustio glavnog inspektora policije Pujitha Jayasundaru.

Shiral Lakthilaka, savjetnik predsjednika Šri Lanke, izjavio je za CNN da je glavni organizator terorističkih napada bio Inshan Seelavan, jedan od bombaša samoubojica koji je u nedjelju detonirao eksploziv u hotelu Shangri-La.

Drugi dužnosnici ovog su utorka imenovali radikalnog ekstremista Zahrana Hashima ključnom osobom u organizaciji terorističkih napada, prenosi Index. 

Kao što smo već napisali, obavještajna služba Šri Lanke primila je više dojava o mogućim napadima. Između ostalog, informacije o njima saznala je i od osobe koju se sumnjičilo da pripada ISIS-u, doznaje CNN.

Sedmicama prije napada Delhi je Šri Lanki proslijedio saznanja dobivena tokom ispitivanja čovjeka koji se sumnjičio da je član ISIL-a, a bio je uhapšen u Indiji.

Osumnjičeni je istražiteljima dao ime Zahrana Hašima, kojeg je obučavao u Šri Lanki i koji je bio povezan s lokalnom ekstremističkom skupinom umiješanom u bombaške napade.

Podsjetimo, ISIL, koji je preuzeo odgovornost za pokolj koji se dogodio u nedjelju, objavio je u utorak snimku navodnih napadača, a državne službe identificirale su među njima i Zahrana Hašima. 

U saopćenju ISIL-a koje je objavila novinska agencija Amak, povezana s tom skupinom, stoji da su napadači bili "borci Islamske države".

 

Ne propustite