Broj mrtvih u masakru na Šri Lanki porastao na 359

Aktuelno
Broj mrtvih u masakru na Šri Lanki porastao na 359
.

Broj mrtvih iz napada na Šri Lanki do kojih je došlo na Uskrs porastao je. Policija Šri Lanke otkrila je za CNN kako je broj mrtvih iz napada na Uskrs s 321 porastao na 359 osoba. 

Podsjetimo, na Uskrs su teroristi napravili seriju koordiniranih smrtonosnih bombaških napada u gradovima Šri Lanke. Za sada je uhićeno 40 osoba koje se dovode u vezu s napadom, a istraga i dalje traje.

Premijer upozorio na napadače na slobodi, predsjednik najavio smjene

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe upozorio je sinoć da je na slobodi još uvijek nekoliko osumnjičenih za terorističke napade.

Rekao je kako bi neki od njih mogli posjedovati i eksplozivna sredstva.

Predsjednik Šri Lanke, Maithripala Sirisena, najavio je pak kako će u oku od 24 sata smijeniti čelnike obrambenih snaga nakon što su propustili spriječiti samoubilačke napade unatoč činjenici da su raspolagali s prethodnim informacijama o mogućim napadima.

"Kompletno ću rekonstruirati policiju i sigurnosne snage idućih tjedana. Očekujem smjenu čelnika obrambenog vodstva u iduća 24 sata", kazao je Sirisena.

"Sigurnosni dužnosnici koji su imali obavještajnu informaciju dobivenu od stranih službi nisu to podijelili sa mnom. Trebale su biti poduzete odgovarajuće akcije. Odlučio sam poduzeti ozbiljnu akciju protiv tih dužnosnika", kazao je predsjednik.

Zastupnik u parlamentu zatražio zabranu burki i nikaba

Ashu Marasinghe, zastupnik u parlamentu Šri Lanke jučer je zatražio od parlamenta da uvede zabranu nikaba, burke i svih ostalih vjerskih pokrivala za lice.

Rekao je kako smatra kako se njima ruši nacionalna sigurnost jer otežavaju identifikaciju ljudi.

Dodao je i kako takva pokrivala nisu tradicionalna u zajednicama muslimana na Šri Lanki. Ne zna se kada će se raspravljati o njegovom prijedlogu.

Za CNN je izjavio kako poštuje sve religije i vjersku slobodu, ali kako ovaj problem treba promatrati i iz drugog kuta.

“Po prvi put se suočavamo s međunarodnim terorizmom na Šri Lanki, a pokrivanje lica je sigurnosni problem”; rekao je dodavši kako neki restorani i hoteli već traže od gostiju da maknu burke i nikabe te kako to nije dobro za društvenu harmoniju.

Vjeruje stoga kako bi se po ovom pitanju trebalo uvesti pravilo koje bi se odnosilo na sve.

Američka ambasada zatvorena za javnost

Iz Američke ambasade na Šri Lanci objavili su kako će njihova ambasada kao i svi američki prostori u toj zemlji 26. travnja biti zatvoreni za javnost.

Svim osobama koje putuju u Šri Lanku savjetuju poseban oprez, a dodaju kako će unatoč tome što će biti zatvoreni služba za hitne poslove za Amerikance biti dostupne.

Zabrana za burke, nikabe i sve osobe prekrivena lica u jednom od hotela

CNN prenosi i kako imaju informaciju da je najmanje jedan hotel na Šri Lanci zabranio ulazak svim osobama koje imaju pokriveno lice na bilo koji način.

Podijelili su fotografiju na kojoj se vidi kako je zabrana na snazi za osobe s maskama, kacigama, nikabima i burkama. 

Hotel dodaje kako nijednoj osobi s tako pokrivenim licem iz sigurnosnih razloga neće biti dopušten ulaz u hotel. Radi se o hotelu Ella Flower Garden Resort koji se nalazi oko 200 kilometara udaljenosti od Colomba. 

CNN-u je fotografiju ustupio gost iz Velike Britanije koji je zabranu opisao zabranom za nikabe i burke.

Informaciju je potvrdio i direktor hotela koji je pak naglasio kako se zabrana odnosi na sve oblike pokrivanja lica. 

“Zbog trenutne situacije na Šri Lanki moramo donositi teške odluke”; rekao je.

ISIS preuzeo odgovornost za napad

U međuvremenu, odgovornost za napad jučer je preuzeo ISIS.

Indijski obavještajci su unaprijed bili upozorili vlasti Šri Lanke na mogućnost napada, javlja CNN. 

Stotine su ozlijeđene i napadima, pa bi broj žrtava mogao rasti.

Kako su objavili iz UNICEF-a, među poginulima je i 45 djece.

Napadi kao osveta za pokolj u Christchurchu 

Prema prvim izvješćima šrilankanske vlade, teroristički napadi navodno su odmazda za prošlomjesečni napad na muslimane u novozelandskom Christchurchu.

Vlada je u ponedjeljak za napade optužila pokret NTJ, no istaknula je kako je ta skupina djelovala uz pomoć međunarodne terorističke mreže i kako će Colombo zbog toga tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje. 

NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s vandalizacijom budističkih spomenika.

U Šri Lanki je od ponedjeljka navečer uvedeno izvanredno stanje uključujući policijski sat i posebne ovlasti prema kojima sigurnosne snage imaju pravo na pretrage i uhićenja pojedinaca. 

Ne propustite