NOVI.BA NA PREZENTACIJI ALTERNATIVNOG IZVJEŠTAJA O APLIKACIJI BiH ZA ČLANSTVO U EU: Ne postoji politička volja da se ozbiljno uđe u ovaj proces

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PREZENTACIJI ALTERNATIVNOG IZVJEŠTAJA O APLIKACIJI BiH ZA ČLANSTVO U EU: Ne postoji politička volja da se ozbiljno uđe u ovaj proces
Inicijativa za monitoring evropskih integracija prezentirala je danas Alternativni izvještaj o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji 2019, u kojem je, između ostalog, ocijenjeno da mehanizam koordinacije nikada nije stvarno profunkcionirao, što je reultat političkih razilaženja i nepostojanja političke volje.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine prezentirala je danas Alternativni izvještaj o aplikaciji BiH za članstvo u Evropskoj uniji 2019, u kojem je, između ostalog, ocijenjeno da mehanizam koordinacije nikada nije stvarno profunkcionirao, što je reultat političkih razilaženja i nepostojanja političke volje. 

Koordinator Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH Rasim Ibrahimagić podsjetio je da je ovo njihov šesti izveštaj u kontekstu članstva BiH u EU te da su ove godine radili na aplikaciji BiH, s naglaskom na političke kriterije. 

rasim

- U prvom redu to su demokratizacija i vladavina prava, ljudska prava i zaštita manjina, tranzicijska pravda, informacijsko društvo i mediji, zaštita okoliša... - naveo je, uz napomenu da ove godine kao dodatak imaju specijalne izvještaje koji su pokrili tri oblasti od posebnog značaja, opće izbore, migrante i izbjeglice u BiH te slobodu okupljanja i građanske proteste "Pravda za Davida". 

Ovim izvještajem, kaže, nastoje dati alternativni prikaz stanja u BiH u odnosu na informacije s kojima raspolaže Evropska komisija. Izvještaj se često referira na izvještaj iz prethodne godine, jer, kako je rekao, nije bilo pomaka u mnogim oblastima kada su u pitanju politički kriteriji. 

- Vidjeli smo da je BiH nespremno dočekala opće izbore 2018. godine, do kraja nije bio definiran način na koji će se implementirati izborni rezultati, a, između ostalog, nije se pristupilo izmjenama Izbornog zakona - istakao je Ibrahimagić 

Kada su u pitanju migranti i Izbjeglice u BiH, ukazao je na nekoordiniran pristup institucija u BiH, navodeći za primjer slučajeve kada je MUP Republike Srpske (RS) provodio migrante sa svoje teritorije u Federaciju BiH te prošlogodišnji problem kada MUP Hercegovačko-Neretvanskog kantona nije dozvolio pristup migrantima na prostor ovog kantona.

Napomenuo je da su ove godine u izvještaju izostavili preporuke jer se ponavljaju iz godine u godinu, a probleme niko ne rješava. 

O građanskim protestnim okupljanjima u Banjoj Luci pod nazivom "Pravda za Davida" govorio je Uglješa Vuković iz Transparency International, koji je istakao da je osnovno ljudsko pravo, pravo na slobodu okupljanja, bilo ugroženo u proteklom periodu. 

ognjen

- Grupa "Pravda za Davida" suočavala se s administrativnim zabranama, policijskom represijom, neadekvatnim tretiranjem u policijskim prostorijama, ograničavanjem slobode kretanja...Sve to upućuje na postojanje simbioze između sigurnosnih struktura, pravosuđa i medija, koji su zajednički uspjeli da, bar jednom dijelu javnosti, kriminalizuju građanske aktiviste - konstatovao je. 

Posebno je ukazao na, kako je rekao, nedemokratske zakonske prijedloge MUP RS-a u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o policiji i Zakona o javnom redu i miru, što je zapravo rezultat aktivnosti grupe Pravda za Davda. 

- Tu smo prepoznali niz spornih odredbi kojima se značajno proširuju policijska ovlaštenja i kojima se pokušavaju propisati novi prekršaji, a sve kako bi se ozakonila policijska represija prema građanskim aktivostima - naglasio je Vuković. 

Novinarima se obratila i Tijana Cvjetićanin iz Udruženja građana "Zašto ne" koja se fokusirala na proces EU integracija u BiH, istakavši da u tom pogledu nije postignut nikakav stvarni napredak. 

tijana

- Formalno izgleda kao da je postignut napredak, poslati su odgovori na Upitnik Evropske komisije, pa zatim odgovori na dodatna pitanja, ali oba procesa su značajno kasnila, a dodatni odgovori su otišli nepotpuni. Bilo je dosta pitanja na koja je bilo odgovoreno sa "nemamo informacija o tome što nas pitate", iako je većina tih informacija bila javno dostupna - kazala je. 

Sve to, zaljučila je Cvjetićanin, pokazuje da mehanizam koordinacije nikada nije suštinski profunkcionirao, što je rezultat političkih razilaženja i nepostojanja političke volje da se u taj proces stvarno uđe ozbiljno. 

Dodala je da o načinu na koji se bh. vlasti odnose prema procesu evropskih integracija govori i činjenica da BiH ove godine neće imati svoje predstavnike u Parlamentu Vijeća Evrope.

 

Ne propustite