"7 mladih": Zabavljači kakvi se više ne rađaju (FOTO & VIDEO)

Nostalgija
"7 mladih": Zabavljači kakvi se više ne rađaju (FOTO & VIDEO)
Posljednji nastup ansambl je imao u maju 1991. u Sarajevu. Iste godine ušli su u Ginisovu knjigu rekorda kao sastav koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno.

Grupa "7 mladih" osnovana je 1959. godine i u svojoj dugoj karijeri snimila je 30 singl ploča i više od 10 LP ploča, od kojih jednu u Njemačkoj i dvije u Sovjetskom Savezu. Članovi ove grupe istakli su se kao muzičari, ali i kao vrhunski zabavljači koji su radili TV serije "7 plus 7", "Budite uz nas" i "Cirkus 7 mladih". Ukupno su snimili programskih sadržaja u trajanju više od 50 sati. 

7-1

Prva su grupa koja je išla u Sovjetski Savez poslije Staljinove smrti da otopljava međudržavne odnose. Predstavljali su RTV Beograd na danima Jugoslovenske TV u Lincoln centru u New Yorku. Kao ambasadori kulture bili su oslobođeni služenja vojnog roka tako da su zajedno ostali neprekidno 33 godine. Zvanično su prestali sa radom 1999. 

7-5

Posljednji nastup ansambl je imao u maju 1991. u Sarajevu. Iste godine ušli su u Ginisovu knjigu rekorda kao sastav koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno. Imaju među mnogobrojnim nagradama iz kulture i zvanje "istaknutih umjetnika Jugoslavije". 

7-6

Pojava i istrajnost "7 mladih" je jedna od rijetkih pobjeda ljepote i vedrine u ovom opskurnom, a kod nas i sve sumornijem životu, rekao je jednom prilikom pjesnik Stevan Raičković.

Često su imali nastupe pred Titom koji ih je jako volio i poštovao.

7-7

Jova Radovanović je jednom prilikom rekao: "Tito je bio je bio veseo i komunikativan čovek. Voleo je muziku, svirao je klavir, a jednom je pokušao da izvuče tonove i iz mog saksofona. Toliko nas je cenio da nas je pozvao na večeru u svoju rezidenciju dan pre odlaska na operaciju noge u Ljubljanu. Za stolom su bili samo generali, njegova porodica i mi. Tada smo ga poslednji put videli. Ubrzo posle toga je umro. I danas mi odzvanja rečenica koju je uputio "Sedmorici mladih": "Ćujte, boga mu, dećki, sedam Srba, a tako dugo zajedno"! Nad tim bi mogli da se zamisle današnji političari.

"7 mladih" su kroz sve ove godine sačinjavali:

Nebojša Dančević (1941-2012)
Milutin Vasović (1942-1998)
Ljubiša Stošić (1942-2014)
Branislav Todorović (1942-1978) 
Vladislav Vasilić (1941-1966)
Zarije Raković
Ljubiša Milić
Jovan Radovanović
Nebojša Kunić 

Ne propustite