Danas u Sarajevu ulična akcija Ekopaka "Ambalaža za cvijet i svijet će opet biti lijep"

Bosna i Hercegovina
Danas u Sarajevu ulična akcija Ekopaka "Ambalaža za cvijet i svijet će opet biti lijep"
Dan planete zemlje, 22. april. obilježava se danas širom svijeta, a to je poseban dan i za prvog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini, kompaniju Ekopak, kada nizom prigodnih aktivnosti obilježava ovaj dan. Jedna od tih aktivnosti je akcija i promocija pod nazivom "Ambalažu za cvijet i svijet će opet biti lijep", koja se održava danas od 12 do 16 sati u Sarajevu, ispred BBI Centra te Mostaru, ispred Mepas Malla-a.

Dan planete zemlje, 22. april. obilježava se danas širom svijeta, a to je poseban dan i za prvog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini, kompaniju Ekopak, kada nizom prigodnih aktivnosti obilježava ovaj dan. Jedna od tih aktivnosti je akcija i promocija pod nazivom "Ambalažu za cvijet i svijet će opet biti lijep", koja se održava danas od 12 do 16 sati u Sarajevu, ispred BBI Centra te Mostaru, ispred Mepas Malla-a. 

eko-2

Cilj ove i sličnih akcija je skretanje pažnje javnosti na važnost ispravnog odlaganja ambalažnog otpada, čuvanje prirode i okoliša. 

Pomoćnik direktora za prodaju i marketing Ekopaka Zoran Rifelj podsjetio je da je 2012. godine ova kompanija prvi ovlašteni operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom sa dozvolom nadležnog ministarstva. 

eko-3

- Od tada radimo na tome da, uime svojih klijenata, odnosno društva odgovornih kompanija koje su sa Ekopakom potpisale ugovor o upravljanju ambalažnim otpadom, ispunjavamo ciljeve za reciklažu. Jedna od aktivnosti Ekopaka je i edukacija, a današnji događaj je usmjeren na jačanje svijesti građana o pravilnom odlaganju ambalaže i ambalažnog otpada - pojasnio je.

Danas će, kaže, na simboličan način građanima približiti ovo pitanje. Tako će građani koji budu donijeli pet komada bilo koje ambalaže i odložili ih u predviđene kontejnere za odlaganje ambalažnog otpada, na poklon dobiti ekološke cekere i sjemenje cvijeća. 

Svi oni će moći sudjelovati i u nagradnoj igri Ekopaka, koji će nagraditi sve one koji budu poslali fotografiju svog cvijeta koji su uzgojili od ovog sjemena. Također, građani će se moći informirati o osnovama reciklaže i pravilnom odlaganju i reciklaži amabalažnog otpada. 

Za osviještenost građana BiH u pogledu pravilnog odlaganja ambalažnog otpada, Rifelj kaže da je, na osnovu iskustva koje ima Ekopak te projekata koje organiziraju u različitim općinama, zadovoljavajuća.

- Bitna je infrastrukura, odnosno imati kontejnere predviđene za različite vrste ambalaže, kao i edukacija, koja je najčešće usmjerena ka ključnim grupama, a to su predškolski i školski uzrast - zaključio je. 

eko-4

Ni najmlađi neće biti zaboravljeni te će sutra u Osnovnoj školi "Safija Sarajlić" biti održana zabava gdje će se školarci moći družiti s maskotom "Ekopaka" - Zekopakom i na inovativan i zabavan način naučiti o važnosti recikliranja i odvojenog odlaganja ambalažnog otpada. 

Istog dana, "Ekopak" će se pridružiti i akciji brenda "Oriflame" u čišćenju Sarajeva. Naime, "Oriflame" će sutra u 14. sati na Vilsonovom šetalištu organizirati popularni "Plogging", aktivnost u kojoj trkači skupljaju otpad. Ekopak će za ovu priliku instalirati setove posuda za ambalažni otpad, opremiti trkače obojenim plastičnim vrećama za prikupljanje ambalažnog otpada te u saradnji s preduzećem "Papir servis" osigurati prijevoz, sortiranje i pripremu za reciklažu prikupljenog ambalažnog otpada. 

 

Ne propustite