SVAKIM DANOM SVE JE VIŠE OBOLJELIH OD ANALNOG RAKA: Obratite pažnju na ovih 5 simptoma!

Porodica i zdravlje
SVAKIM DANOM SVE JE VIŠE OBOLJELIH OD ANALNOG RAKA: Obratite pažnju na ovih 5 simptoma!
.

Karcinom anusa je rijetka vrsta bolestti, ali u poslednjih nekoliko godina broj osoba sa ovim oboljenjem se povećava.

Rak anusa često ne daje nikakve simptome ili znakovi ove bolesti upućuju na zdravstvene probleme koji nisu opasni po život, kao što su hemoroidi ili analna fisura.

rak4

Rak anusa je usko vezan uz spolno prenosive infekcije humanog papiloma virusa (HPV). Prisutnost HPV-a je otkrivena u velikom broju slučajeva raka anusa. Smatra se da je HPV najčešći uzrok raka anusa.

zadnjica

Ali ovih pet simptoma koje nikako ne smijete ignorisati:

-krvarenje anusa,

-svrab i bol u predijelu anusa,

-male izrasline i

-nemogućnost kontrolisanja pražnjenja crijeva.

zadnjica

Osobe koje su najviše ugrožene od karcinoma anusa su: oni koji su zaraženi papiloma virusom, oni koji imaju analni seks i često menjaju partnere, osobe koje su oboljele od karcinoma grlića materice ili vulve, pušači, osobe sa slabim imunitetom i stariji od 65 godina.

Ovo oboljenje se češće javlja kod žena, a stručnajci ističu da se rizik smanjuje ako prestanete da pušite cigarete i počnete da koristite zaštitu tokom seksualnih odnosa kako bi se smanjio rizik od spolno prenosivih bolesti.

Liječi ASTMU, HOLESTEROL I ANEMIJU: Za OVAJ lijek iz prirode svi trebaju znati!

Znakovi i simptomi raka anusa i rektuma nisu specifični te ih neke osobe često pogrešno pripisuju drugim bolestima, poput hemoroida. Posjetite vašeg liječnika u slučaju bilo kakvih simptoma koji vam smetaju, posebno u slučaju faktora koji povećavaju rizik od raka anusa.

analitching01

.

analfissur

Znate li šta je to ANALNA FISURA?

Analna fisura je izduženi ulkus (čir ili rana) koji se pojavljuje u analnom kanalu.

SIMPTOMI

  •     Bol tokom pražnjenja crijeva
  •     Bol nakon pražnjenja crijeva koje može trajati i do nekoliko sati
  •     Svijetlo crvena krv u stolici ili na toaletnom papiru
  •     Svrbež ili iritacije oko anusa
  •     Vidljive pukotina na koži oko anusa
  •     Male kvržice na koži u blizini analne fisure.

analfissur

Uzorci analne fisure su obično tvrda stolica, zator ili naprezanje prilikom odlaska u toalet, a to može nekad značiti da je u pitanju rak, tuberkuloza ili sifilis.

Nekoliko promjena načina života može pomoći da se oslobodite nelagode, ubrzate ozdravljenje i spriječite novu pojavu analne fisure.

VLAKNA– dovoljna količina vlakana u prehrani, oko 25 do 30 grama dnevno, pomaže u održavanju stolice mekom. Možete povećati unos vlakana jedući više voća, povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Laksativ također može omekšati stolicu. Dodavanja vlakana može uzrokovati plin i nadutost, stoga povećavajte unos postupno.

hemoroidi
TEKUĆINA– tekućina može pomoći da spriječite zatvor, tako da je važno da pijete dovoljno tekućine. Ako ste rijetko žedni i vaš urin je bezbojan ili svijetlo žute boje, vjerojatno konzumirate dovoljnu količinu tekućine.
Izbjegavajte gazirana pića i sokove, čokoladu (pogotovo tamnu), meso, sireve, te pretjerani unos ugljikohidrata.

0bol1
VJEŽBAJTE – nastojite 30 ili više minuta dnevno posvetiti umjerenoj fizičkoj aktivnosti, kao što je hodanje. Tjelovježba pomaže da imate redovne stolice te povećava protok krvi u sve dijelove tijela, što potpomaže liječenju analne fisure.
Izbjegavajte naprezanje tokom pražnjenja crijeva – naprezanje stvara pritisak koji može proširiti fisuru ili stvoriti novu.

Kupka od kamilice uvelike bi trebala pomoći u ublažavanju simptoma.
Pazite da vam koža anusa uvijek bude čista i suha.

DOKTORI STALNO PREPORUČUJU OVE PRIRODNE LAKSATIVE: Riješite se zatvora u ove namirnice!

Ne propustite