STJEPAN MESIĆ O RATU U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Rat nije bio potreban. Mogli smo biti u konfederaciji 3 godine pa da vidimo...

Region
STJEPAN MESIĆ O RATU U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Rat nije bio potreban. Mogli smo biti u konfederaciji 3 godine pa da vidimo...
- Najkraće rečeno - ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar. Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene... - kazao je bivši predsjednik Hrvatske u Sarajevu, prilikom sudjelovanja na Sarajevo Business Forumu.

- Najkraće rečeno - ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar. Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene... - kazao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u Sarajevu, prilikom sudjelovanja na Sarajevo Business Forumu.

Mesić smatra da rat na području bivše Jugoslavije nije bio potreban te je pozvao na gospodarsko udruživanje u regiji.

jugoslavija-raspad-630x419

U intervjuu za DW na Sarajevo Business Forumu na pitanje kako bi usporedio situaciju u BiH danas sa situacijom u bivšoj Jugoslaviji prije nešto više od 30 godina, odgovorio je da taj rat nije bio potreban.

- Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar. Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene... Taj rat je za svaku osudu. A mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao "oročena konfederacija" na tri do pet godina, pa da vidimo - ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svatko sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog - mišljenje je bivšeg predsjednika.

Međutim, istakao je, oni koji su htjeli rat očito su u tome uspjeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve.

- Što se tiče regije, mora se shvatiti da imamo kompatibilno gospodarstvo. Na kraju, većina nas je bila u istoj državnoj zajednici i dobro bi bilo da surađujemo, da često zajedno nastupamo na vanjskim tržištima, jer ako zajedno nastupamo, onda smo moćniji, onda smo snažniji i svoje kapacitete možemo više aktivirati. Bez aktiviranja vlastitih kapaciteta i kapaciteta naših susjeda, nećemo učiniti puno. Ali, ako se udružimo, ako udruženo nastupamo, napravit ćemo puno i za nas i za one s kojima poslujemo - zaključio je Mesić.

 

Ne propustite