Želite da izgledate zdravo i zgodno, no teško je nakon posla trenirati? EVO SAVJETA STRUČNJAKA KAKO DA DOĐETE DO ŽELJENOG CILJA!

Porodica i zdravlje
Želite da izgledate zdravo i zgodno, no teško je nakon posla trenirati? EVO SAVJETA STRUČNJAKA KAKO DA DOĐETE DO ŽELJENOG CILJA!
Ponekad je teško pronaći motivaciju za trening nakon dugog dana na poslu

Ponekad je teško pronaći motivaciju za trening nakon dugog dana na poslu, međutim, motivacija je ključna kako biste izbjegli izgovore zbog kojih nećete imati želju za vježbanjem. Iz ovog razloga stručnjaci su predložili jednostavne savjete koje će osigurati da vaša oprema za teretanu nikada ne počne skupljati prašinu!

Zapišite vaše ciljeve na papir
Imati ciljeve je odlično, a zapisivanje istih je još bolje. Zapisivanje vam pomaže da se podsjetite zašto idete u teretanu. Bilo da je vaš cilj mršavljenje, jačanje snage ili ovladavanje određenom fitnes tehnikom, puno lakše ćete se motivisati da obavite dnevni trening kada imate neku vrstu podsjetnika.

Odredite kada ćete ići u teretanu
Ako isplanirate kada ćete vježbati, manja je vjerovatnoća da ćete preskočiti trening. Na početku svake sedmice, odaberite kojim danima ćete ići u teretanu, i koje vježbe ćete raditi. Na kraju sedmice možete se osvrnuti na vaš plan i provjeriti sve što ste postigli.

Podesite podsjetnike
Kada napravite raspored vježbanja, napravite i kalendarski podsjetnik. Ovako nećete imati izgovor da ste „zaboravili“ na trening. Ovaj signal će vas podsjetiti da je vrijeme za vježbanje.

Jedite doručak
Hranjiv doručak će pomoći vašem tijelu da bude energizirano i spremno za trening tokom cijelog dana. Naviknite vaše tijelo na doručak pun proteina, povrća, voća i složenih ugljikohidrata kako biste imali energije tokom čitavog dana.

Spakujte užinu
Potrudite se da jedete oko 45 minuta prije nego što počnete s vježbanjem. Ovo je prava količina vremena koja je potrebna vašem tijelu da probavi hranu i pretvori je u energiju. Lako probavljiva grickalica, poput jabuke s maslacom od kikirikija, bogata je proteinima i ugljikohidratima koji će vam osigurati energiju za naporniji trening.

Spremite opremu za trening
Prije nego što odete na posao, spremite odjeću i opremu koju ćete koristiti u teretani. Ovo će vam biti vizualni podsjetnik da kasnije idete u teretanu, i pomoći će vam da se osjećate odgovorno i motivisano za trening.

Vježbajte s prijateljem
Umjesto planiranja da se nađete s prijateljima na koktelu nakon posla, zakažite časove fitnesa zajedno. Činjenica da ćete se u teretani vidjeti s prijateljem smanjiti će vjerovatnoće da odustanete od treninga.

Zapamtite da vježbanje pomaže i vašem umu
Vježbanje, ne samo da umiruje um, već poboljšava i moždanu funkciju. Ako imate veliki projekat, trebate se posebno fokusirati na posao ili pokušavate da preživite napornu sedmicu, koristite to kao još jedan razlog za vježbanje.

Radite ono što volite
Da, vježbanje može biti izazovno, ali ako se prisiljavate da radite nešto što mrzite vjerovatno nećete daleko dogurati. Umjesto toga, postavite vježbe koje volite kao prioritet u teretani. Na ovaj način ćete ostati motivisani, i odlazak u teretanu će vam postati navika.

Ne propustite