O OVOME SVE VIŠE RODITELJA VODI BRIGU: Kako sačuvati vaše dijete od govora mržnje na internetu?

Porodica i zdravlje
O OVOME SVE VIŠE RODITELJA VODI BRIGU: Kako sačuvati vaše dijete od govora mržnje na internetu?
Kako zabrinutost raste zbog utjecaja štetnog sadržaja društvenih medija na našu djecu, tražimo alate koji su dostupni roditeljima da reguliraju šta djeca vide i koliko dugo provode na internetu.

Kako zabrinutost raste zbog utjecaja štetnog sadržaja društvenih medija na našu djecu, tražimo alate koji su dostupni roditeljima da reguliraju šta djeca vide i koliko dugo provode na internetu. Naša djeca provode sate na Instagramu koji “jure” lajkove i često se suočavaju s cyber-nasiljem – ili igranjem igara, opsjednuti YouTube influenserima ili surfanjem između različitih “grupa prijateljstva” na WhatsAppu.

Kako ih onda možemo zaštititi od štetnog sadržaja?

Softver za filtriranje sadržaja postoji već dugi niz godina, ali roditelji su često bili previše tehnički sramežljivi da bi ga pravilno obrađivali. Često je od djece traženo da predaju svoje šifre. Ali sada je nova generacija digitalnih roditeljskih kontrola stigla na tržište, obećavajući da će pomoći roditeljima da lakše preuzmu kontrolu.

Novi proizvodi rade spajanjem na postojeći kućni wi-fi router. U slučaju Circle, priključite bijelu kocku – jasno inspiriranu Appleovom školom dizajna – i odmah nabraja sve spojene telefone, laptopove, tablete i tako dalje u vašem domu i nudi različite načine kontrole.

Može biti teško odrediti ko je vlasnik uređaja.  Ali kad se jednom identificira MAC adresa svakog uređaja – skup brojeva i slova jedinstvenih za svaki proizvod – relativno je lako dodijeliti svaki gadget određenom korisniku. Tada možete postaviti filtre na temelju dobi – predškolskog, dječijeg, tinejdžerskog, odraslog ili ne – koji blokiraju eksplicitan sadržaj, kockanje, datiranje i još mnogo toga, prema odabranom filtru.

Također možete blokirati određene aplikacije ili web stranice, možete postaviti vremenska ograničenja upotrebe, pauzirati internet i slično. No, to možete učiniti većinom s tradicionalnim softverom za filtriranje, a ovih dana pružatelji internetskih usluga, firme za softversku zaštitu nude mnogo bolje porodične postavke na svojim uslugama. Istraživanje mladih u dobi od 11 do 16 godina koje je proveo Internet Matters, internetska sigurnosna neprofitna organizacija za 2018. godinu, pokazalo je da 65 posto ispitanika podržava roditeljski nadzor.

Anne Longfield, dječji povjerenik za Englesku, smatra da je dobro roditeljstvo postaviti granice.

– Internet može biti veliki resurs, ali može biti i divlji zapad za djecu. Ne bismo mislili da je uredu da djecu ostavimo u parku noću ako su mlađi – kaže ona te dodaje:

“Na isti način ne bismo trebali misliti da je uredu da lutaju internetom bez ikakvih smjernica ili ograničenja.”

Međutim, ovi najnoviji uređaji za filtriranje imaju nedostatke. Neki ne rade kada telefon vašeg djeteta napusti dom i više se ne nalazi na istom wi-fiju. I neće sve raditi ako je wi-fi isključen, a internetu se pristupa putem mobilnih podataka. Ostali proizvodi također nisu kompatibilni s nekim usmjerivačima u Velikoj Britaniji.

Ne propustite