DATULJE - NAJZDRAVIJE VOĆE i LIJEK za sve tegobe

Zdrav život
DATULJE - NAJZDRAVIJE VOĆE i LIJEK za sve tegobe
Vjeruje se da je njezin uzgoj počeo još prije 8.000 godina. Zbog širokog spektra nutritivnih vrijednosti datulja se opravdano naziva super voćem. Osim što daju energiju i pomažu u održavanju fizičke forme, datulje su vrlo dobri čuvari cjelokupnog zdravlja. Njihova uloga je višestruka i gotovo da nema tegobe koju one ne mogu otkloniti ili ublažiti.

Vjeruje se da je njezin uzgoj počeo još prije 8.000 godina. Zbog širokog spektra nutritivnih vrijednosti datulja se opravdano naziva super voćem. Osim što daju energiju i pomažu u održavanju fizičke forme, datulje su vrlo dobri čuvari cjelokupnog zdravlja. Njihova uloga je višestruka i gotovo da nema tegobe koju one ne mogu otkloniti ili ublažiti.

U njezinom božanstvenom okusu ljudski rod uživa već tisućama godina.

Za mnoge generacije Egipćana datulja je bila simbol plodnosti, a njezina stabla prikazana su na starim reljefima, spomenicima, kovanicama, vazama i drugim umjetninama.

Ovo izuzetno slatko i ukusno voće sastoji se od mesnatog dijela i koštice (sjemenke), a po obliku je vrlo slično maslini. Može se konzumirati svježe, polusuho ili suho. Bogatstvo nutrijenata na jednom mjestu

Zbog širokog spektra nutritivnih vrijednosti datulja se opravdano naziva super voćem. Bogata je vitaminima A1, C, B1, B2, B3, B5 i B9 (folna kiselina). Od minerala tu su kalcij, magnezij, kalij, fluor, sumpor i željezo.

Zbog visokog udjela željeza ovo voće se posebno preporučuje anemičnim osobama kao i populaciji koja ima pojačane potrebe za tim mineralom, a to se posebno odnosi na trudnice i djecu u pubertetu.

Zahvaljujući obilju kalija datulja se smatra izuzetnim saveznikom u očuvanju zdravlja srca, živčanog sustava i mišića.

Fluor prisutan u plodovima datulja prevenira pojavu karijesa. Ovo super voće u svom sastavu sadrži čak 23 aminokiseline. Odličan je izvor prirodnih vlakana višestruko korisnih za ljudski organizam. Sadrži i karotenoide lutein te zeaksantin, koji su od velike važnosti za očuvanje dobrog vida.

susene-datulje

Ljekovita svojstva datulja

Osim što daju energiju i pomažu u održavanju fizičke forme, datulje su vrlo dobri čuvari cjelokupnog zdravlja. Njihova uloga je višestruka i gotovo da nema tegobe koju one ne mogu otkloniti ili ublažiti.

1. Čuvaju zdravlje srca i krvožilnog sustava

Datulje sadrže nutrijente od kojih vaše srce može imati brojne koristi.

Određeni vitamini sadržani u datuljama, uključujući vitamin A, vitamin C i neke vitamine B skupine, od ključne su važnosti za zdravlje srca. Folna kiselina primjerice pomaže držati pod kontrolom homocistein – aminokiselinu čije su visoke razine povezane s bolestima srca. Datulje su bogate i antioksidansima kao što su karotenoidi lutein i zeaksantin koji također pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Ovo voće svakako bi se trebalo naći na meniju osoba koje pate od povišenog krvnog tlaka. One sadrže vrlo malo natrija, a bogate su kalijem, kalcijem i magnezijem, mineralima koji doprinose snižavanju krvnog tlaka.

Jedna datulja sadrži 167 mg kalija, 15 mg kalcija i 13 mg magnezija.

2. Snižavaju kolesterol

Povišen kolesterol je zdravstveni problem s kojim se svakoga dana suočava sve veći broj ljudi.

Posljedice ove pošasti modernog doba nisu nimalo bezazlene, a ponajviše se odnose na povećan rizik za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava. Istraživanja su pokazala da datulje imaju sposobnost smanjiti razinu neželjenog LDL kolesterola u tijelu. Zbog toga se njihova konzumacija posebno preporučuje osobama s povišenim vrijednostima kolesterola.

3. Sprečavaju moždani udar

Moždani udar je prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, treći uzrok smrtnosti u zemljama zapadne Europe te prvi uzrok invaliditeta kako u svijetu tako i kod nas. Istraživanja su pokazala da pojačan unos kalija (oko 1500 mg dnevno) može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 25 %.

Ovo voće sadrži mineral fosfor koji je poznat kao “hrana za mozak”. On pomaže u održavanju zdravlja i kognitivnih funkcija mozga.

Zbog toga se datulje, kao bogati izvor ovog minerala, posebno preporučuju djeci u razvoju te osobama koje se bave intelektualnim radom.

4. Suzbijaju alergije

Jedan od najzanimljivijih aspekata datulja je prisutnost organskog sumpora u njima. Taj element nažalost nije često prisutan u prehrambenim namirnicama, a ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje alergijskih reakcija i sezonskih alergija.

Prema jednom istraživanju provedenom još 2002. godine, organski spojevi sumpora mogu imati pozitivan utjecaj na simptome kod osoba koje pate od SAR (sezonski alergijski rinitis).

Sumpor blagotvorno djeluje i u slučaju infekcija bronhija, kroničnog laringitisa i rinitisa. astme te nekih kožnih osipa.

5. Poboljšavaju rad crijeva

Datulje potiču rad lijenih crijeva. Održavaju zdravlje probavnog sustava, pospješuju metabolizam i pridonose mekšem i učestalijem pražnjenju crijeva. U nekim zemljama datulje se i od strane liječnika prepisuju kao učinkoviti lijek za zatvor.

Zahvaljujući mineralu kaliju ovo voće može pomoći zaustaviti proljev.

Osim toga datulje održavaju zdravu i uravnoteženu mikrofloru crijeva i to tako što pomažu u stvaranju dobrih crijevnih bakterija kao i u uništavanju štetnih bakterija.

dat

6. Čuvaju zdravlje zubi i kostiju

Želite li savršen osmijeh i čvrste kosti u svakodnevnu prehranu uvrstite datulju. Visoki udio mangana u datuljama pridonosi boljoj apsorpciji kalcija, minerala koji ima ključnu ulogu u zdravlju zubi. Osim toga, datulje sadrže i prirodan fluor, koji je poznati borac protiv karijesa.

Tu su još i selen, bakar i magnezij, minerali koji su neophodni za očuvanje zdravlja kostiju, osobito kod populacije starije životne dobi kod koje kosti počinju postupno slabiti.

Visok udio spomenutih minerala čini ovo voće superhranom za jačanje kostiju kao i za prevenciju bolnih i iscrpljujućih koštanih bolesti poput osteoporoze.

7. Podižu energiju i jačaju libido

Datulje imaju snažan energetski učinak. Zahvaljujući prirodnim šećerima kao što su glukoza, saharoza i fruktoza one mogu brzo i učinkovito snabdjeti organizam potrebnom količinom energije.

Od velike su koristi za brzo vraćanje snage, a bez pada koncentracije šećera u krvi. Datulja je od davnina poznata kao afrodizijak. Zahvaljujući svom sastavu ona prevenira seksualnu disfunkciju, potiče seksualnu želju te povećava seksualnu izdržljivost kod oba spola.

Ne propustite