Uhapšeno preko 700 ekoloških aktivista u proteklih šest dana u središtu Londona

Svijet
Uhapšeno preko 700 ekoloških aktivista u proteklih šest dana u središtu Londona
.

Britanska policija priopćila je kako je tijekom zadnjih šest dana uhitila više od 700 aktivista za zaštitu okoliša koji su blokirali ceste oko najpoznatijih znamenitosti u Londonu.

Prosvjedi, koje organizira pokret Extinction Rebellion, nekoliko dana ometaju promet u središtu Londona.

Extinction Rebellion pozvao je na nenasilni građanski neposluh kojim bi se britansku vladu prisililo na smanjivanje emisija stakleničkih plinova na nulu do 2025. i zaustavljanje onoga što nazivaju globalnom klimatskom krizom.

"U 10 sati prijepodne u subotu... više od 718 uhićeno je od ponedjeljka. Optuženo je 28 ljudi", priopćila je londonska policija.

Policija je ponovila kako je nastavak prosvjeda dozvoljen samo kod Marble Archa, no nisu kazali kako namjeravaju raščistiti druge lokacije od stotina prosvjednika.

Poznata glumica Emma Thompson pridružila se u petak prosvjedima kod Oxford Circusa, središtu jedne od najpoznatijih londonskih trgovačkih četvrti, čitanjem poezije koja hvali Zemljine darove.

U Velikoj Britaniji Extinction Rebellion ima tri zahtjeva: proglašenje "izvanrednog ekološkog i klimatskog stanja", izrada akcijskog plana kako bi se "na ništicu" svele emisije stakleničkih plinova do 2025. i osnutak "građanske skupštine" koja će odlučivati o klimatskoj pravdi. 

Ne propustite