Evo kako da samo jednim pogledom odmah otkrijete da li se neka od namirnica pokvarila

Objavljeno:20.04.2019 - 11:22
A A A Times Arial


Zbog modernog načina života i nedostatka vremena za svakodnevnu kupovinu, često idemo u velike nabavke
Kada dođemo iz velike nabavke kući, obično donesemo gomilu namirnica koje su svježe, ali koje ne bi trebalo dugo da stoje i imamo problem jer ne stignemo sve da pojedemo pa se nešto i pokvari.

 proteini-hrana
 
Tako sebe dovodimo u situaciju da se često pitamo: da li je hrana koju imamo u frižideru još uvijek dobra za jelo i nećemo li se razboljeti ako je pojedemo? Važno je da znate da procjenite da na osnovu izgleda i mirisa namirnice koja je još uvijek upotrebljiva, a koju bi valjalo baciti u smeće. Evo kako da prepoznate da li su namirnice koje se najčešće koriste još uvijek dobre i bezbjedne za jelo.

jaja

Jaja
 Kada je jaje pokvareno, ono je tečno, sivkasto ili miriše drugačije nego inače. Ukoliko izgledaju normalno i normalno mirišu onda ih možete još uvijek koristiti. Jaja je najbolje čuvati u kartonu u kome ste ih kupili jer su one pregrade u frižideru predviđena za jaja često puna bakterija.

Ukoliko ste jaja već polomili i stavili ih u frižider, potrudite se da ih iskoristite najkasnije u roku od dva dana. U suprotnom ih bacite.

mlijeko1

Mlijeko

Neke vrste sireva, poput plavog sira i bria, imaju po sebi budž koja je jestiva. Čedar, parmezan i švajcarski sir su prilično otporni na buđ, ali čak i ove vrste sireva ne mogu da nam stoje u frižideru čitavu večnost.

Malo buđi na siru neće vam mnogo naškoditi i ne znači da odmah morate da bacite sir. Buđ ne može da prodre u srednje tvrdi i tvrdi sir, kao što su parmezan i čedar, pa samo ono mjesto na kome se pojavila buđa ima buđ u sebi, dok je ostatak komada sira bezbjedan za jelo. Samo odsjecite taj dio gdje se buđ pojavila i bezbjedni ste da pojedete ostatak sira.

Sireve kao što je isečeni sir, krem sir i švapski sir obavezno bacite ako se pojavi buđ po površini jer zbog njihove teksture i mekoće spore buđi prodiru dublje u sir i ne zadržavaju se na površini.

meso-u-frizideru-1-640x480

Meso

Ukoliko ste primjetili da je mljeveno meso koje ste kupili prije par dana promjenilo boju, nemojte se uzbuđivati. Malo braonkaste boje na vašem mesu ne znači da se meso pokvarilo, već da se zbog pakovanja u foliju i malo mjesta između folije i mesa zadržao vazduh zbog koga je meso oksidiralo. Sve dok ne promjeni miris i postane neprijatno užeglo, možete da ga koristite bez straha. Izbegavajte da pripremate piletinu koja je posivjela. Za druge vrste mesa boja može da vam pomogne da odredite da li je dobro ili ne.

 

Morski plodovi

Najbolje bi bilo da morske plodove iskoristite prvih dana pošto ste ih kupili, jer u frižideru neće moći dugo da izdrže. Ukoliko želite da malo duže izdrže i budu svježi, čuvajte ih u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi u frižideru.

voce3

Voće i povrće

Buđa neće moći da prodre kroz čvrstu opnu i tijelo ploda, kao što su šargarepe, pa je jako važno da znate koje povrće smijete, a koje ne smijete da koristite. Buđa lako prodire kroz mekano voće i povrće i s toga je ono manje bezbjedno za jelo.

Hljeb

Za razliku od sira, kod hljeba ne možete samo prosto da odsečete deo na kome se nalazi buđ i ostatak da bezbjedno pojedete. Ukoliko znate da nećete moći da pojedete cijeli hljeb koji ste kupili, onda jednu polovinu zamrznite.

maslinovo-ulje

Ulja i puteri

Ulja i puteri kojima je istekao rok upotrebe neće vas razboljeti, ali će imati loš ukus i miris što duže budu stajali. Ukoliko primjetite promjenu u ukusu i mirisu kod ovih namirnica, bolje ih bacite.

hrana-11

Pratite vaš instinkt

Kada je u pitanju procena bezbjednosti namirnica, najbolje je da se vodite vašim instinktom. Ukoliko vam se ne dopada kako hrana koju želite da pojedete miriše, onda je bacite. Bolje je da izbjegnete neke bakterije i trovanje nego da pojedete namirnicu i nadate se da vam neće biti ništa.

(Telegraf.rs/msn.com)

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!