ŽESTOKA SVAĐA, SIJEVALE TEŠKE RIJEČI! Ukrajinski predsjednički kandidati vrijeđali se u debati

Svijet
ŽESTOKA SVAĐA, SIJEVALE TEŠKE RIJEČI! Ukrajinski predsjednički kandidati vrijeđali se u debati
Prvi put licem u lice, dvojica suparnika na predsjedničkim izborima u Ukrajini vrijeđali su se tijekom debate organizirane na najvećem stadionu u zemlji

Prvi put licem u lice, dvojica suparnika na predsjedničkim izborima u Ukrajini vrijeđali su se tijekom debate organizirane na najvećem stadionu u zemlji, što nije uobičajeno za ovu kampanju u kojoj je favorit komičar Volodimir Zelenski.

Dva dana od drugog kruga izbora 41-godišnji glumac bez iskustva u politici i dosadašnji predsjednik Petro Porošenko (53) odmjerili su snage pred tisućama pristaša na pozornici Olimpijskog stadiona u Kijevu. Zelenski je prije toga tražio da ih se testira na alkohol i drogu. 

"Kako može biti da Ukrajinu, Ukrajinu, jednu od najsiromašnijih zemalja, vodi najbogatiji predsjednik u njezinoj povijesti?" upitao je Zelenski bivšeg poslovnog čovjeka koji se obogatio u proizvodnji slatkiša i kojeg se optužuje da se nije želio obračunati s korupcijom. "Koliko Vam novca još treba da Vam bude dovoljno?"

"Vidimo potpunu nesposobnost", uzvratio mu je Porošenko. "Suočeni smo s izazovima koji od predsjednika traže hrabrost i međunarodno iskustvo. Kako on misli obnašati dužnosti vrhovnog zapovjednika?"

Porošenkov dolazak na vlast 2014. nakon oružane pobune na glavnom kijevskom trgu Majdanu pratila je ruska aneksija Krima i rat na istoku zemlje s proruskim separatistima. Spora borba protiv korupcije i rat na istoku koji je u slijepoj ulici doveli su birače do očaja.

Zelenski bi mogao postati predsjednikom

Ako se ne dogodi neko veliko iznenađenje i birači ipak odluče da ne žele skočiti u nepoznato, Zelenski bi mogao postati predsjednikom te bivše sovjetske republike s 45 milijuna stanovnika.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da bi mogao dobiti 70 posto glasova. No osim njegova obećanja da će zadržati proeuropsko usmjerenje zemlje, njegov politički program je velika nepoznanica iako se okružio iskusnijim suradnicima.

"Putin sanja o predsjedniku početniku, slabom, nepripremljenom. Što je ukrajinski predsjednik slabiji, to je ruski predsjednik snažniji", rekao je Porošenko na skupu u petak poslijepodne na Majdanu.

 

Ne propustite