VJERUJETE U DREVNE MAJE? Ovo je njihovih osam stvari za harmoničan i zdrav život

Porodica i zdravlje
VJERUJETE U DREVNE MAJE? Ovo je njihovih osam stvari za harmoničan i zdrav život
.

Drevne Maje za vrijeme svog postojanja razvile su osam recepata za zdrav i harmoničan život.

Ti recepti imaju svoje mjesto u današnjoj holističkoj medicini, a mi vam prenosimo u cjelosti svih osam:

1. Sjeme španske kadulje – chia

Španska kadulja(čia) – naziv izveden od riječi koja označava životnu snagu – bila je biljka koju su drevne Maje i Asteci smatrali važnom za održavanje dobrog zdravlja i energije. Maje su ovo sjeme redovito grickali, a koristili su ga i u vjerskim ceremonijama. Sjeme je bogato vlaknima i proteinima i prepuno je zdravih omega-3 masnih kiselina, nezamjenjivo važnih za održavanje funkcija mozga, bitnih i u prevenciji raka.

chia-seeds-101-06

2. Duša i tijelo kao jedno

Za Maje, esenciju zdravlja je predstavljala ravnoteža – dok je bolest smatrana njenim poremećajem. Da bi takvu neravnotežu izliječili, Maje su kombinirano koristili ljekovite trave, vlastite oblike masaže i akupunkture, hidroterapiju i molitvu.

Majanska holistička tradicija liječenja je medicinsko – religiozna, što znači da su podjednako liječili bolesti tijela i psihe, spoznajaući njihovu uzajamnu povezanost.

3. Isjcelitelji kao središte kulture

Iscjelitelji su igrali središnju ulogu u zajednici Maja. Posjedovali su široko znanje o raznim iscjeliteljskim sredstvima i koristili su ih da osobe oslabljenog zdravlja ponovno dovedu u ravnotežu.

Među urođeničkim stanovištvom, ova tradicija se je nastavila usmeno prenositi kroz mnoge generacije, tako da je neki iscjelitelji među današnjim potomcima Maja i dalje prakticiraju, naročito u području Meksika poznatom kao Yucatan.

4. Mnogo kakaa

Tijekom 2600 godina Maje su redovito konzumirale kakao. Arhelolozi su pronašli ostatke čokoladnih pića u drevnim posudama i smatraju da su Maje čokoladu pile 1000 godina ranije nego što se to nekad vjerovalo.

Kakao je bio redovan sastavni dio njihove prehrane – neki tvrde čak i da su njime začinjavali svaki obrok – i održavao ih je u dobrom zdravlju. Bio je napitak običnih ljudi i hrana bogova i vladara, o čemu svjedoči i njegovo znanstveno ime – Theobroma cacao – “hrana bogova”.

Kakao i proizvodi od njega puni su flavanola, antioksidansa koji štiti srce i mozak, a nalazi se još i u crvenom bobičastom voću i čajevima. Kakao je bogat magnezijem, mineralom važnim za mnoge tjelesne procese, a također i kalcijem, željezom, bakrom, cinkom i natrijem.

kakao-kosa

5. Vjerovanje u život po prirodnim ciklusima

Jaka vjera u prirodne cikluse rađanja i umiranja unosila je smisao i strukturu u život Maja i predstavljala je temelj njihovih vjerskih uvjerenja.

Maje su vjerovali da se ništa nikada zaista ne “rađa” niti zaista “umire” i to vjerovanje je nadahnulo njihov stav prema bogu i svemiru.

Gledano striktno sa zdravstvene strane – život u skladu s takvim duhovnim vjerovanjima donosi nižu razinu stresa, bolje mentalno zdravlje i dulji životni vijek.

6. Ljubimci

Maje su bili jedna od prvih kultura koja je držala životinje kao ljubimce. U najstarijem razdoblju svoje civilizacije pripitomili su pse kao pratioce i radi društva.

Poznato da bliskost s ljubimcem snižava krvni pritisak i razinu hloresterola, popravlja raspoloženje i liječi usamljenost.

voda

7. Obilje vode

Najnovija istraživanja pokazuju da su drevne Maje imali dovoljno usavršen sustav vodovoda i kanalizacije da bi znali stvoriti vodeni pritisak i da su mogli obezbjditi tekuću vodu u kućama, fontane i za higijenske potrebe.

Blizina vode i njeno obilje nisu, međutim, bili samo funkcionalni, već su fontane i slavine ljudima služile i da se bolje i ugodnije osjećaju, a poznavali su i liječenje hidroterapijom.

8. Jake obiteljske veze

U majanskoj kulturi, obitelj je bila iznimno važna. To se nije toliko odnosilo na klan i pleme, koliko na obiteljsko kućanstvo, koje je mogla činiti jedna ili više obitelji u bliskim rodbinskim vezama.

Jake obiteljske veze i dobri odnosi u obitelji čine da se bolje osjećamo, jačaju imunitet i produžuju život.

Ne propustite