AFTE, NEKE MOGU DOVESTI DO OTEŽANOG GOVORA: Evo kako nastaju i kako ih liječiti!

Porodica i zdravlje
AFTE, NEKE MOGU DOVESTI DO OTEŽANOG GOVORA: Evo kako nastaju i kako ih liječiti!
.

Afte su male, bolne i recidivirajuće lezije, koje se najčešće pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine odnosno na unutarnjoj površini usana, jeziku, obraznoj sluznici ili mekom nepcu.

Smještaj afti je njihova najvažnija karakteristika, a ujedno i jedan od dijagnostičkih kriterija razlikovanja od oralnih oštećenja uzrokovanih herpes simplex virusom. Za razliku od herpesa, afte se nikad ne javljaju na koži i funkcionalnoj sluznici odnosno nepcu i zubnom mesu.

Simptomi koji prate nastanak afti su peckanje, a ponekad i intenzivna bol na zahvaćenom području.

Prema mehanizmu nastanka može ih se svrstati u autoimune bolesti zbog stvaranja antitijela prema stanicama oralnog epitela, no nisu klasična autoimuna bolest jer imaju sklonost spontanog nastanka i nestanka.

Slikovni rezultat za afte na jeziku

Uzroci nastanka afti

Uzrok afti nije u potpunosti jasan, no postoje određeni faktori koji se povezuju s njihovim nastankom.

Uz pojavu afti najčešće se vežu sljedeća stanja:

 

  • Emocionalni stres (zbog povišenog lučenja hormona kortizona)
  • Fizička iscrpljenost
  • Prehrana
  • Manjak vitamina i minerala
  • Narušeno imunološko stanje osobe
  • Slabokrvnost odnosno anemija (zbog nedostatka željeza, folata i vitamina B skupine)
  • Smanjenje broja neutrofilnih leukocita u krvi
  • Lokalna trauma
  • Alergijska stanja
  • Usporen protok u krvnim žilama epitela
  • Metabolički poremećaji
  • Hormonalni poremećaji
  • Kronične bolesti koje dovode do slabljenja imunološkog sustava
  • Neki lijekovi: aspirin, lijekovi iz skupine NSAR (nesteroidni protuupalni lijekovi), antibiotici, nikotinski supstituti te lijekovi protiv gljivica

Također, postoje i dodatni čimbenici koji imaju ulogu u nastanku afti.

Osobito se ističe faktor nasljeđa, s obzirom da gotovo polovica bolesnika u obitelji ima osobu koja boluje od afti.

Kod nekih žena se pokazalo da se afte češće pojavljuju u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. Međutim, veza između endokrinih faktora i afti još uvijek nije razjašnjena.

Gastrointestinalne bolesti, kao što su Chronova bolest i Ulcerozni kolitis, također mogu uzrokovati pojavu afti, s obzirom na smanjenu mogućnost apsorpcije vitamina i minerala.

U određenim slučajevima, afte se mogu pojaviti i kod prisustva bakterije Helicobacter pylori.

te-dosadne-afte

Vrste afti

S obzirom na veličinu, afte se mogu pojaviti u tri klinička oblika:

  • Male afte imaju promjer manji od jednog centimetra, a kod nekih bolesnika mogu se javljati kontinuirano tijekom nekoliko uzastopnih mjeseci. Premda su vrlo bolne, male afte nisu praćene općim poremećajem zdravlja i zarastaju bez ožiljaka.
  • Velike afte imaju promjer veći od jednog centimetra, a najčešće su smještene na rubovima jezika, sluznici obraza, mekom nepcu i resici. One nisu bolne, no mogu dovesti do općih poremećaja zdravlja, koji se najčešće manifestiraju povećanom tjelesnom temperaturom i bolovima u zglobovima. Velike afte sporo zarastaju i mogu ostaviti ožiljke.
  • Herpetiformne afte pojavljuju se na sluznici usne šupljine, a naročito ispod jezika. Manifestiraju se kao veliki broj sitnih ranica, koje su veoma bolne i najčešće su smještene na upaljenoj i otečenoj sluznici. U slučaju herpetiformnih afti pojačano je izlučivanje sline, a gutanje i govor su otežani. Uobičajeno traju 7-14 dana.

Liječenje

Nekoliko dana prije izbijanja afti, može se osjetiti svrbež ili peckanje. Ako ste inače skloni pojavi afti, važno je da već tada počnete s liječenjem.

Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika  i antiupalnih lijekova.

Od lijekova se u terapiji najčešće koriste kortikosteroidne kapi ili masti, a iznimno, u slučaju velikih afti mogu se koristiti i injekcije kortikosteroida. Kortikosteroidi suprimiraju upalu i ubrzavaju cijeljenje te samim time smanjuju bol i skraćuju trajanje afti.

afte-1

Za sprječavanje sekundarne infekcije primjenjuju se antiseptici kao što su klorheksidin ili heksetidin, dok se za ubrzavanje cijeljenja mogu primijeniti preparati na bazi vitamina B6 i lizozima. U slučaju izrazito bolnih afti preporučuje se lokalni anestetik u gelu.


S obzirom da manjak vitamina B12, folne kiseline i željeza može uzrokovati nastanak afti, u tim slučajevima njihova nadoknada znatno poboljšava stanje bolesnika.

U slučaju postojanja sustavnih bolesti, kao što su bolesti želuca ili anemija, primjenjuje se adekvatna sustavna terapija.

Ne propustite