Pulitzerova nagrada dodijeljena New York Timesu, Washington Postu, Reutersu, a naš region zaobiđen u širokom luku

Zanimljivosti
Pulitzerova nagrada dodijeljena New York Timesu, Washington Postu, Reutersu, a naš region zaobiđen u širokom luku
Najprestižnije američko priznanje u oblasti novinarstva "Pulitzerova nagrada" dodijeljena je New York Timesu, Washington postu, New Yorkeru, Press Democratu i Reutersu.

Nagrade su dodijeljene na Univerzitetu Kolumbija, a među nagrađenim listovima nalaze se, između ostalih, Sun Sentinel, Pittsburgh Post, Los Angeles Times, Advocate, Wall Street Journal i AP.

Zaposleni u Pittsburgh Postu dobili su nagradu za usredsređeno i saosjećajno izvještavanje o masakru u sinagogi u Pittsburghu. Mat Hamilton, Harriet Ryan i Paul Pringle iz Los Angeles Timesa nagrađeni su za izvještavanje o ginekologu sa Univerziteta Južna Kalifornija, koji je optužen za zlostavljanje nekoliko stotina mladih žena u više od 25 godina.

Pulitzerova nagrada dodijeljena je i novinarima New York Timesa Davidu Barstowu, Susanne Craig i Russu Buettneru za osamnaestomjesečnu istragu o finansijama predsjednika SAD Donalda Trumpa. Među nagrađenima za lokalno izvještavanje nalaze se novinari lista Advocate, dok su na nacionalnom nivou nagradu dobili zaposleni u Wall Street Journalu.

Kada se radi o međunarodnom izvještavanju, nagrađeni su novinari agencije AP Maggie Michael, Maad al-Zikry i Nariman El-Mofty. Novinari Reutersa Wa Lone i Kyaw Soe Oo nagrađeni su za izvještavanje o vojsci i budističkim stanovnicima Mijanmara odgovornim za protjerivanje i ubistva Rohinja u toj zemlji.

Prestižnu nagradu u oblasti novinarstva dobili su još i Hannah Drier, Tonny Messenger, Carlos Lozada, Brent Staples, Darrin Bell, fotograf Washington Posta Lorenzo Tugnoli, kao i fotografi Reutersa. U kategoriji pisanja, drame i muzike nagrađeni su Richard Powers, Jackie Sibblies Drury, Frederick Douglass, Jeffrey Stewart, Forrest Gander, Eliza Griswold i Ellen Reid.

Posebna nagrada dodijeljena je novinarima Capital Gazette iz Annapolisa u Marylendu, kao i legendarnoj pjevačici soula Arethi Franklin, za neizbrisiv doprinos američkoj muzici i kulturi.

Ne propustite