Evo odgovora: Koliko kuhano jaje može stajati da se ne pokvari?

Porodica i zdravlje
Evo odgovora: Koliko kuhano jaje može stajati da se ne pokvari?
Kuhana jaja su ukusna i hranljiva namirnica koju možete da jedete za doručak, ručak i večeru tokom cijele godine

Kuhana jaja su ukusna i hranljiva namirnica koju možete da jedete za doručak, ručak i večeru tokom cijele godine, samo ako vam ne dosadi. Ipak, važno je znati koliko ona zapravo mogu da izdrže prije nego što se pokvare.

Mnogi se sjete kuhanih jaja tek kada se približi Uskrs ili Vaskrs, ali bilo bi dobro da bar dva puta nedeljno unosite ovu namirnicu u svoj organizam zbog proteina koji se u njoj nalaze.  Ono što konkretno za ovaj praznik treba da vam bude važno je upravo informacija koliko dugo mogu da izdrže kuvana jaja prije nego što se pokvare.

Koliko kuhana jaja mogu da izdrže ako ih držimo u frižideru? Najbolja solucija jeste da tvrdo kuvana jaja držite u frižideru. Ukoliko ih tako čuvate i u ljusci, mogla bi da izdrže i nedjelju dana. Međutim, ukolikpo oljuštite jaje, bez obzira kako ga čuvate bilo bi poželjno da ga pojedete istog dana. Jaja se čuvaju na temperaturi od četiri stepena Celzijusa ili na manjoj u originalnoj (kartonskoj ) kutiji, na polici koja je unutar frižidera, a ne u vratima, i što dalje od hrane jakog mirisa. Ne preporučuje se zamrzavanje kuhanih jaja.

Koliko kuhana jaja mogu da zdrže na sobnoj temperaturi? Centar za kontrolu i prevenciju bolesti jasno ističe da je sva hrana koja se drži dva sata izvan frižidera već pokvarena, a to važi i za kuvana jaja. Šta više ukoliko se kuvana jaja nalaze u jako toplim prostorijama ili negde blizu roštilja ili nekog drugog izvora toplote, onda se smatraju pokvarenim poslije svega jednog sata.

Naime, kada budete služili išarana i bojena kuvana jaja morate voditi računa da ih na trpezi ne držite svega dva sata i da ih poslije toga vratite u frižider.

Ne propustite