Većina vas griješi: Evo koliko često treba prati kosu, stručnjaci otkrili

Praktična žena
Većina vas griješi: Evo koliko često treba prati kosu, stručnjaci otkrili
.

U razgovoru za GQ, stilist Julien Farel otkrio je da, iako nema strogih pravila i svačija kosa je drugačija, većina ljudi prečesto pere kosu. Kako je objasnio, svakodnevno šamponiranje može napraviti više štete nego koristi.

re

"Ako perete kosu svaki dan, šampon će s vlasišta ukloniti njegova prirodna ulja i tako dovesti do suhe, lomljive kose", rekao je Farel te dodao da smatra kako kosu treba prati svaka dva do tri dana.

No ako je vaša kosa već oštećena, čak biste i taj broj pranja trebali smanjiti.

ssw

Kako je slavni stilist Paul Cucinello objasnio u razgovoru za Women's Health, suhu ili teško oštećenu kosu treba šamponirati najviše dva puta tjedno.

Iako se većina frizera slaže s tom tvrdnjom, pojedinci smatraju da je i to previše.

eew

Prema riječima stilista Scotta Millera, dovoljno je samo jedno pranje tjedno. Sve više od toga stvara kontraefekt.

"Svakodnevno pranje kose, kao što mnogi rade, pretjerano je jer vaša kosa nije prljava, a prečesto ispiranje će stimulirati žlijezde lojnice da proizvode više ulja te će se kosa još više mastiti", objasnio je za Wales Online. Ipak, istaknuo je da njegovo pravilo ne vrijedi ako ste svakodnevno u teretani ili radite u prašini. No i u tim situacijama preporučuje da kosu perete samo vodom, a da je tek jednom tjedno i šamponirate.

Ne propustite