GENERALNI SEKRETAR PIKADO SAVEZA KS ZA NOVI.BA: Počela prva "Pikado liga" u BiH, izborili smo se s predrasudama da je pikado "kafanski" sport

Sport
 GENERALNI SEKRETAR PIKADO SAVEZA KS ZA NOVI.BA: Počela prva "Pikado liga" u BiH, izborili smo se s predrasudama da je pikado "kafanski" sport
Pikado u Bosni i Hercegovini možda nije dovoljno praćen i ne uživa popularnost koju svakako zaslužuje, ali dokaz da u našoj zemlji postoji mnogo ljubitelja ovog zanimljivog sporta je i prva Pikado liga, koja je počela jučer u Sarajevu.

Pikado u Bosni i Hercegovini možda nije dovoljno praćen i ne uživa popularnost koju svakako zaslužuje, ali dokaz da u našoj zemlji postoji mnogo ljubitelja ovog zanimljivog sporta je i prva Pikado liga, koja je počela jučer u Sarajevu. 

O tome i, generalno, o ovom sportu za Novi.ba govorio je generalni sekretar Saveza pikado Kantona Sarajevo Samir Selimović, koji je napomenuo da je Pikado Savez Kantona Sarajevo osnovan prije dva mjeseca zahvaljujući tri Sportska pikado kluba, i to "Predator" iz Sarajeva, "Union Jack" i "HS". 

U okviru ovog saveza organizirana su ekipna i pojedinačna takmičenja. U ekipnom takmičenju trenutno je osam ekipa koje će igrati u 7. kola, po principu "svako sa svakim", dok će pojedinačno prvenstvo biti odigrano u 6. kola. 

- U klubu "Predator" prije dva dana odigrano je 1. kolo pojedinačnog prvenstva u dvije discipline, i to "501 master out" i "kricket". U obje discipline pobjednik je bio Kenan Memija, a u oba finala je igrao s Tarikom Brkićem - naveo je Selimović, dodajući da će danas biti odigrano 1. kolo ekipnog prvenstva.

Da ovaj sport nije popularan samo među pripadnicima jačeg pola potvrđuje i postojanje ženske lige, koja se, kaže Selimović, također igra u 6. kola, od kojih će 1. biti odigrano sutra u sarajevsko pikado klubu "Predator". 

pikado-2

Pikado kao sport prije dva mjeseca zvanično nije ni postojao, tako da su oni koji su željeli učestvovati na evropskim prvenstvima, sami uplaćivali godišnju licencu Evropskoj "Darts" uniji, što im je omogućavalo učešće. 

Selimović tvrdi da je ovaj sport jako popularan širom svijeta, mnogim evropskim zemljama, naročito u Austriji, ali i u nekim susjednim zemljama kao što su Srbija, Hrvatska i Slovenija. 

- U Hrvatskoj postoji 200 registriranih pikado klubova, a ekipa čak 400. Mi smo sada u BiH počeli od nule - ističe naš sagovornik.  

Takmičari iz BiH su ranije, zbog nepostojanja pikado lige u BiH, igrali za hrvatsku ligu, ali odsada, kaže, mogu se takmičiti u svojoj zemlji. Generalni sekretar Pikado saveza KS najavio je i osnivanje Pikado saveza na federalnom i držvnom nivou, kao i lige u ostalim kantonima u BiH. 

- Pikado je jako interesantan kao sport i zahtijeva veliko umijeće i mnogo treniranja. Prije su postojale predrasude da je pikado "kafanski" sport, što nije tačno. Mi imamo licencirane trenere kao i ostalim sportovima, i sada smo, na naše veliko zadovoljstvo, uspjeli razbiti te predrasude - zaključio je Selimović. 

pikado-3

 

Ne propustite