Cijene nafte pale prema razini od 71 dolara

Biznis
Cijene nafte pale prema razini od 71 dolara
.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 71 dolara zbog signala iz Rusije da bi vodeći proizvođači mogli povećati proizvodnju u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,15 dolara. U identičnom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 63,49 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna usredotočili na poruke iz Rusije da bi mogli povećati proizvodnju u drugoj polovini godine, nakon isteka aktualnog sporazuma vodećih proizvođača o koordiniranom smanjenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno.

Ruska odluka o povećanju proizvodnje radi borbe s SAD-om

Ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je prošlog vikenda da bi Rusija i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogle donijeti odluku o povećanju proizvodnje u borbi za tržišni udio sa Sjedinjenim Državama. Dodao je ipak da bi to spustilo cijene nafte na niskih oko 40 dolara po barelu.

Iako mnogi smatraju da je neformalna čelnica OPEC-a Saudijska Arabija sklona daljnjem smanjenju opskrbe, izvori u naftnom kartelu smatraju su da bi u slučaju novih poremećaja u opskrbi i ona mogla povećati proizvodnju nakon lipnja.

Trenutno je proizvodnja smanjena u Venezueli i Libiji, zbog američkih sankcija, poremećaja u opskrbi strujom i oružanih sukoba.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, donijet će odluku o proizvodnji na sastanku u lipnju. 

"Očekujem da će se cijene nafte u dogledno vrijeme kretati unutar ograničenog raspona oko 70 dolara", ističe Virendra Chauhan iz singapurskog Energy Aspectsa, ukazujući na različite naznake iz SAD-a i OPEC-a o budućoj opskrbi.

Američki su proizvođači u prošlom tjednu ponovno povećali broj aktivnih bušotina, što nagovješćuje daljnje povećanje ionako rekordne američke proizvodnje u predstojećem razdoblju.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 70,44 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Ne propustite