PREDSJEDNIK UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA FBiH ZA NOVI.BA: Za poskupljenja voća i povrća glavni krivac je država

Bosna i Hercegovina
PREDSJEDNIK UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA FBiH ZA NOVI.BA: Za poskupljenja voća i povrća glavni krivac je država
Voće i povrće na domaćim pijacama u BiH znatno je poskupjelo te tako sada građani za kilogram paprika trebaju izdvojiti od 6-9 KM, 4-10 KM za mladi luk, 6 KM za kilogram krušaka ili 7-10 KM koliko se kreće cijena jagoda. Ova poskupljenja će se nastaviti tokom godine, kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo u izjavi za Novi.ba, dodajući da je glavni krivac za ovu situaciju država koja ne daje dovoljno poticaja poljoprivrednicima.

Voće i povrće na domaćim pijacama u BiH znatno je poskupjelo te tako sada građani za kilogram paprika trebaju izdvojiti od 6-9 KM, 4-10 KM za mladi luk, 6 KM za kilogram krušaka ili 7-10 KM za kilogram jagoda. Ova poskupljenja će se nastaviti tokom godine, kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo u izjavi za Novi.ba, dodajući da je glavni krivac za ovu situaciju država koja ne daje dovoljno poticaja poljoprivrednicima. 

povrce

Bićo pojašnjava zbog čega je došlo do spomenutih poskupljenja i kaže da je razlog tome činjenica da su sjemena i rasadni materijali poskupili više od 100 posto u odnosu na prošlu godinu. 

- Sjemenski luk je prošle godine koštao 2-2,5 KM, a ove godine je 5-5,5 KM. Vreća sjemenskog krompira od 25 kg bila je 20-25 KM, a ove godine je 50 KM - naveo je. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH predviđa da će se poskupljenja nastaviti i dalje. 

- Krompir se sada sadi za jesen, a već sada u sadnj je duplo skuplji, tako da će se to poskupljenje odraziti na cijene krompira na jesen - istakao je. 

sjemenski

Bićo kao glavnog krivca za ovakvu situaciju vidi državu. 

- Sjetva je već počela, a poljoprivrednici nisu dobili ni marke poticaja, a već postoji dug od 7-8 miliona KM koji im država još nije isplatila. Poljoprivrednici se snalaze, uzimaju kredite, mikrokredite, zalažu imovinu da bi nešto uradili, a niko im ništa ne garantuje - rezignirano je konstatovao. 

Vlada Kantona Sarajevo za poticaj poljoprivrednicima izdvojila je 4,3 miliona KM za ovu godinu, ali predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH kaže da će to biti isplaćeno tek tokom godine.

- Vlada KS ne može početi isplaćivati ovaj novac dok Vlada FBiH ne usvoji svoj program raspodjele, a to neće biti skoro - rekao je Bićo.

Inače, Federalna Vlada za poticaje poljoprivrednicima predvidjela je oko 68.700 KM odnosno 2,5 posto budžeta, što, ističe Bićo, nije čak ni minimalnih 3-6 posto predviđenih zakonom.

- Međutim, nikada se nije desilo da je Vlada FBiH izdvojila čak ni tih minimalnih 3 posto. Država sama donosi zakone i sama ih krši. I ovo što izdvoje je nedovoljno da može pokriti trenutnu proizvodnju - naglasio je, dodajući da se na ovaj način uništava domaća proizvodnja, a podstiče uvoz inostranih proizvoda. 

Sada, kaže, građani osjećaju posljedice te ističe da će doći do situacije kada građani BiH neće moći sebi priuštiti kupovinu domaćih proizvoda, dok proizvođači neće imati kome prodati svoje proizvode. 

Poređenja radi, napomenuo je da Njemačka iz svog budžeta izdvaja čak 47 posto, dok BiH nije u stanju izdvojiti minimalnih 3 posto. Također je naveo i primjer Hrvatske koja svojim poljoprivrednicima daje 500.000 miliona eura poticaja, tako da je za BiH nemoguće da bude konkurentna ovoj susjednoj državi. 

 

Ne propustite