NOVI.BA NA KOMEMORACIJI POVODOM STRADANJA UPOSLENICA OŠ "KOVAČIĆI": Ogromna tuga zbog gubitka omiljenih uposlenica

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA KOMEMORACIJI POVODOM STRADANJA UPOSLENICA OŠ "KOVAČIĆI": Ogromna tuga zbog gubitka omiljenih uposlenica
Sala Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u kojoj je danas održana komemorativna sjednica povodom tragičnog stradanja četiri uposlenice Osnovne škole (OŠ) “Kovačići” Sarajevo, bila je premalena da primi sve koji su htjeli iskazati počast Merimi Balkić, Lejli Sadiković, Almini Ćorović i Mini Kadrić.

Sala Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u kojoj je danas održana komemorativna sjednica povodom tragičnog stradanja četiri uposlenice Osnovne škole (OŠ) “Kovačići” Sarajevo, bila je premalena da primi sve koji su htjeli iskazati počast Merimi Balkić, Lejli Sadiković, Almini Ćorović i Mini Kadrić.

komem-2

Komemoraciji, koju su organizirali Općina Novo Sarajevo i OŠ "Kovačići", osim brojnih učenika, kolega i prijatelja tragično nastradalih uposlenica, prisustvovali su i brojni predstavici udruženja iz oblasti obrazovanja te predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, između ostalih i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić.

komem-4

 

Prisutnim su se, u ime kolektiva OŠ "Kovačići", prve obratile koleginice nastradalih, Aida Smailagić i Nataša Milaković.

- Teška je spoznaja da vas više nema. Teško i preteško je ući u školu i ne vidjeti vaša mila lica. Vrijeme sa vama je bilo prekratko, ali u svakom slučaju dovoljno da se upoznamo, spoznamo vaše vrline i učvrstimo prijateljstvo - kazala je Smailagić. 

komem-3

Milaković je istakla da su izgubili velike prijatelje, a njihove porodice majke, kćeri i bake.

- Teško je pronaći riječi da kažemo sve što osjećamo i mislimo. Svi mi danas osjećamo bol i tugu, i svima nam je potrebna utjeha - kazala je. 

U ime kolektiva OŠ "Kovačići" uputile su porodicama nastradalih uposlenica iskreno saučešće. 

Nihada Čović u ime Udruženja učitelja kazala je da su se ugasila četiri plemenita života i odnijela sve njihove vrline, snagu, duhovnost i dobrotu.

komem-5

- U svima nama je bol, nevjerica i nemoć. Život će nastaviti, vrijeme će teći, ali djela ovih vrijednih, istaknutih, omiljenih učiteljica ostat će vječno u ovom vremenu i prostoru i ostaviti dubok trag na onima koji su ih poznavali i voljeli - poručila je. 

U ime učenika OŠ "Kovačići obratile su se učenice Sada Salispahić i Esma Međedović

- Ne postoj riječi koje bi mogle da ispričaju šta je učitejica Lejla Sadiković svom razredu dala. Ostaće u svakom od nas da živi djelić onoga što nam je nesebično pružala. Znanje, dobrota, ljubav, poštenje, pravednost, velike su to životne lekcije koje nam je ostavila - kazala je učenica Sada Salispahić, uz obećanje svojoj učiteljici da će zauvijek zapamtiti ono što ih je naučila - da budu dobri ljudi. 

komem-6

Esma Međedović je kazala da za njih škola više nikada neće biti ista. 

- Naša pedagogica Merima uvijek je tu bila za nas, spremna da strpljivo sasluša i da uvijek nađe rješenje i brige. Već sada škola izgleda pusto i oronulo - rekla je Esma i zaključila da će ih sve pamtiti po dobroti koju su širile.  

kom-1

kom-2

Nakon obraćanja, uslijedilo je upisivanje u knjigu žalosti. 

kom-3

Podsjećamo, radnice Osnovne škole "Kovačići" Sarajevo pedagogica ove škole Merima Balkić, profesorica razredne nastave Lejla Sadiković, bivša direktorica škole Almina Ćorović Almina Ćorović te higijeničarka Mina Kadrić smrtno su stradale u petak, 12. aprila, kada je automobil u kojem su se nalazile sletio s puta Sarajevo - Pale u provaliju kanjona rijeke Miljacke. Razlog zbog kojeg su žene išle na Pale bila je sahrana nekadašnjoj koleginici. Izvlačenje tijela i automobila trajalo je satima.

Lejla Sadiković, koja je poginula u 48. godini, bit će sahranjena sutra, 16. aprila, na Gradskom mezarju Vlakovo u 14 sati. Istog dana, na istom mjestu, dakle na Mezarju u Vlakovu u 14 sati, obavit će se i dženaza-namaz za tragično nastradalu Alminu Ćorović, koja je poginula u 70. godini života, kao i Minu Kadrić (58).

U Bosanskoj Krupi, na Mezarju Lipik, danas će biti klanjana dženaza-namaz Merimi Balkić.

Povodom saobraćajne nesreće Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici donijela odluku da se utorak 16. april 2019. godine proglašava Danom žalosti na području Kantona Sarajevo. 

Ne propustite