Njemačka će uvesti obavezno cijepljenje protiv ospica

Svijet
Njemačka će uvesti obavezno cijepljenje protiv ospica
.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn planira donošenje preporuke saveznim pokrajinama o obaveznom cijepljenju djece protiv ospica a nakon savezne pokrajine Brandenburg i najmnogoljudnija njemačka savezna pokrajina Sjeverna Rajna - Vestfalija planira uvesti obavezno cijepljenje, javljaju njemački mediji u nedjelju.

"Država mora djelovati ako se opasnost od ugrožavanja zdravlja ostale djece u vrtićima ili školama ne može izbjeći na drugi način", rekla je ministrica obitelji Franziska Giffey za Redakcijsku mrežu Njemačka.

Ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska stranka CDU) najavio je nakon razgovora s koalicijskim partnerom, Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD), preporuku o obaveznom cijepljenju za djecu koja polaze vrtiće i škole.

S obzirom da se radi o pitanju vezanom uz školstvo i obrazovanje, što je u federalnoj Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, odluku o njemu donose same pokrajine, ali bi preporuka sa savezne razine mogla ubrzati donošenje tih odluka.

Pokrajine uvode obavezno cijepljenje

Nakon što je u petak savezna pokrajina Brandenburg proglasila obavezno cijepljenje za svu djecu, sličnu mjeru je najavila i najmnogoljudnija pokrajina Sjeverna Rajna - Vestfalija.

Nakon izbijanja epidemije ospica u nekim dijelovima Donje Saske i Schleswig Holsteina i ove savezne pokrajine podržavaju obavezno cijepljenje.

U Njemačkoj roditelji nisu obvezni cijepiti svoju djecu ali, po posljednjim podacima iz 2016., 95 posto slijedi preporuku liječničke komore o potrebnim cjepivima.

Glasnogovornica parlamenta grada-savezne pokrajine Hamburga za zdravstvena pitanja, Birgit Stoever, ocijenila je da kvota od preko 90 posto nije dostatna.

"Ova kvota više nije dovoljna kako bi se zaraza spriječila a pogotovo ne ako se ospice žele u potpunosti iskorijeniti", rekla je Stoever za agenciju Dpa.

Ne propustite