Ovo su 3 NAJGORE VRSTE DORUČKA za vaš organizam

Porodica i zdravlje
Ovo su 3 NAJGORE VRSTE DORUČKA za vaš organizam
Doručak je najzdraviji obrok u danu.

Doručak je najzdraviji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Želite li dan započeti ukusno i zdravo te tijelu pružiti energiju, izbjegavajte ove tri vrste doručka. 

1. Voćni sokovi i jogurti 

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave pa ga obogatite kašikom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade. 

2. Pekarski proizvodi 

Peciva, krofne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi također često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato je tijesto masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga premažite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom. 

3. "Zidarski" doručak 

Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, bijeli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.Velike količine nezdravih masnoća završit će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinovati uz krišku prepečenog hljeba i čaj.

Ne propustite