NJEGOVA RAKIJA OD ARONIJE JE HIT NA TRŽIŠTU: Mnogi su pokušali da kopiraju recept, ali nisu uspjeli! Evo u čemu je tajna...

Biznis
NJEGOVA RAKIJA OD ARONIJE JE HIT NA TRŽIŠTU: Mnogi su pokušali da kopiraju recept, ali nisu uspjeli! Evo u čemu je tajna...
Rakija od aronije veoma pitka i gradirana na 42 stepena, a proizvodi se na uobičajeni način postupkom destilacije

Rakija od aronije, koju proizvodi Emin Tatarević iz sela Mala Gata, kod Bihaća, pravi je hit na ovdašnjem tržištu, a za kvalitet je nagrađena prošle godine zlatnom medaljom na festivalu rakija i žestokih pića, koji je održan u Tuzli. Prema njegovim riječima, ovo je prvi takav proizvod od aronije na području Unsko-sanskog kantona i veoma je dobro primljen na tržištu.

“Mi smo prvi na ovim prostorima uspjeli proizvesti rakiju od aronije, mada su neki prije nas to pokušavali, ali nisu uspjeli. Kupci su u početku bili skeptični, jer su kod nas uobičajene rakije od šljive, jabuke i ostalih vrsta voća. Međutim, kada su probali, uvidjeli su njen kvalitet i već je zaradila epitet ‘kraljica rakija'”, kaže Tatarević.

Dodaje da je rakija od aronije veoma pitka i gradirana na 42 stepena, a proizvodi se na uobičajeni način postupkom destilacije. Inače, Tatarević je najveći individualni proizvođač aronije u BiH, a tokom prošle godine proizveo je oko 18 tona ove bobičaste kulture.

Kaže da je aronijom prije nekoliko godina zasadio oko devet hektara zemljišta, te da se u proteklom periodu pokazalo da je ovo podneblje idealno za njen uzgoj. Za ovu vrstu proizvodnje odlučio se po povratku iz SAD, gdje je boravio dugi niz godina.

rakija-aronija

“Razmišljao sam gdje da uložim zarađeni kapital i odlučio se za sadnju aronije. Osim plodova, danas se bavim i uzgojem sadnica koje su u posljednje vrijeme veoma tražene na tržištu. Bilo je mnogo skeptika koji su mi savjetovali da odustanem od svega, ali se ulaganje na kraju isplatilo”, ističe Tatarević i dodaje da je u proizvodnju uključio sve članove porodice.

Prema njegovim riječima, najveća količina bobičastih plodova ove izuzetno ljekovite biljke, zbog nedostatka skladišnih kapaciteta, odlazi u preradu, tako da je tokom prošle godine proizveo znatne količine soka, džema i čaja od aronije, te rakije od ovog voća. Tatarević kaže da je trenutno najveći problem plasman proizvoda, s obzirom na to da domaći kupci još nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s ovom biljkom i njenim derivatima.

“U posljednje vrijeme i to se mijenja, jer su ljudi čuli za ljekovita svojstva aronije. Sve je više onih koji se odlučuju za njenu sadnju, tako da se znatno povećala i prodaja sadnica”, kaže ovaj proizvođač.

Inače, aronija je u zdravstvenim krugovima veoma cijenjena, te se smatra kako su njeni plodovi riznica biološki aktivnih spojeva koji čiste krv, pojačavaju cirkulaciju te smanjuju opasnost od pojave srčanih i malignih bolesti.

Ne propustite