OVAJ DAN ZAUVIJEK ĆE OSTATI ISPISAN U HISTORIJSKIM KNJIGAMA: Pronađena nova ljudska vrsta na ostrvu Luzon!

Objavljeno:11.04.2019 - 10:31
A A A Times Arial

Nova ljudska vrsta pronađena je na Filipinima, a kod nje je evidentna zakrivljenost velikog nožnog prsta, što ukazuje da je penjanje i dalje bila važna aktivnost ovog dalekog pretka čovjeka.

Nova vrsta čovjeka poznata je pod nazivom Homo luzonensis po lokaciji gdje su otkriveni ostaci na najvećem filipinskom ostrvu Luzonu. Njegove fizičke odlike predstavljaju mješavinu onih kod drevnih ljudskih predaka i novijeg čovjeka.

To bi moglo da znači da su primitivni rođaci čovjeka napustili Afriku i došli sve do jugoistočne Azije, što se ranije smatralo nemogućim.

Ovo otkriće ukazuje da je evolucija čovjeka u regionu bila veoma složena, sa tri ili više ljudskih vrsta u tom području u vrijeme dolaska naših predaka. Jedna od tih vrsta je Homo floresiensis, skoro patuljastog rasta, koji je živio na indonezijskom ostrvu Flores do prije 50.000 godina.

Ostrvo Luzon udaljeno je od Floresa oko 3.000 kilometara.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!