Svjetska organizacija misli na budućnost! UN osmislio grad otporan na prirodne katastrofe

Tech
Svjetska organizacija misli na budućnost! UN osmislio grad otporan na prirodne katastrofe
Ujedinjene nacije su u potrazi za investitorima koji će finansirati njihov grad budućnosti.

Ujedinjene nacije su u potrazi za investitorima koji će finansirati njihov grad budućnosti. UN je, naime, uz pomoć svojih građevinskih radnika, inženjera i arhitekata osmislio koncept plutajućeg grada koji bi bio otporan na prirodne katastrofe poput poplava, cunamija i uragana.

Riješio bi i probleme kao što su podizanje nivoa vode i nedostatak cjenovno pristupačnog stambenog prostora. Oceanix City bio bi svojevrsna "kolekcija platformi", a na svakoj bi živjelo 300 stanovnika. Ostrvo je osmišljeno kao veliki šestougao koji se sastoji od manjih šestouglova. Preciznije, grupa šest platformi bila bi selo, a cijeli grad imao bi šest sela i ukupno 10.000 stanovnika. Taj broj stanovnika je odabran kao optimalan za postizanje potpune nezavisnosti proizvodnjom sopstvene energije i čiste vode.

U sklopu toga, UN-ovi stručnjaci osmislili su i poseban koncept uzgoja hrane, odnosno podvodno obrađivanje zemlje. Grad bi imao i sistem koji bi iz vazduha izvlačio čistu vodu pa bi, u slučaju katastrofe, generatori povlačili vazduh iz atmosfere, kondenzovali ga i filtrirali kako bi izvukli nečistoće poput metala ili bakterija.

Gradom ne bi vozili automobili ni kamioni. Ne bi čak imao ni kamione za skupljanje smeća. Iako Oceanix nazivaju plutajućim gradom, grad bi zapravo bio "usidren" na dnu okeana i bio bi na kilometer do dva udaljen od nekog obalnog grada.

Kako bi zadržali nisko težište, sve zgrade će imati između četiri i sedam spratova, a osim stambenog prostora, grad bi imao i duhovni centar, kulturni centar, biblioteku u kojoj bi stanovnici mogli unajmiti knjige, računare i bicikle.

Ne propustite