Veliki protesti migranata blokirali glavni metro u Atini

Svijet
Veliki protesti migranata blokirali glavni metro u Atini
Sve usluge na metro stanici Larisis u Atini blokirane su zbog grupe migranata koji sjedeći izražavaju protest i zahtijevaju prelaz preko grčke granice. Željeznički servisni operater TrainOSE također je privremeno obustavio izdavanje karata sve dok protesti ne budu završeni.

Sve usluge na metro stanici Larisis u Atini blokirane su zbog grupe migranata koji sjedeći izražavaju protest i zahtijevaju prelaz preko grčke granice. Željeznički servisni operater TrainOSE također je privremeno obustavio izdavanje karata sve dok protesti ne budu završeni.

Na mjesto događaja upućena je policijska jedinica koja nadzire situaciju. Neki migranti su, hodajući po šinama, krenuli ka Solunu. 

Oko 100-150 migranata i izbjeglica zahtijevaju transport do kampa Diavata na sjeveru Grčke, u blizini grčke granice, nadajući se da će migracijska ruta ka sjevernoj Evropi, koja je bila otvorena 2016. godine, ponovo biti otvorena. 

Otprilike 500 migranata okupilo se jučer na polju kod migrantskog kampa Diavata, jer je na društvenim medijima bilo objavljeno da će granica biti otvorena. 

Međutim, grčki ministar migracija Dimitris Vitsas kazao je da će granice ostati zatvorene i da se podrazumijeva da neće dopustiti ilegalna kretanja. 

Dodao je da su migranti bili pogrešno informirani, vjerovatno od strane trgovaca ljudima, koji su, kako je rekao grčki ministar, "iz nekog neobjašnjivog razloga kazali da će otvoriti granicu".

 

Ne propustite