Govedarica: Priča o srpskom jedinstvu ne smije biti politički trik

Bosna i Hercegovina
Govedarica: Priča o srpskom jedinstvu ne smije biti politički trik
.

Jako je bitno da nisu politički trikovi u pitanju. Ovu ponudu SNSD-a ćemo definisati na našim stranačkim organima i ubrzo ćemo zauzeti konačan stav, kazao je u utorak predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), Vukota Govedarica.

U Banjaluci je danas održan sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS), koju se predvodili lideri ovih stranaka Milorad Dodik i Vukota Govedarica.

Govedarica se nakon sastanka obratio novinarima.

"Mi smo polovinom novembra kazali da smo spremni da razgovaramo kada je u pitanju državni nivo vlasti. U Republici Srpskoj ćemo biti opoziciona stranka, ali smo na sjednici glavnog odbora SDS-a kazali da smo spremni da razgovaramo kada se radi o državnom nivou. Priča o srpskom jedinstvu ne smije biti politički trik. Ako bude politički trik onda ćemo imati jednoumlje", zaključio je Govedarica.

Dodao je kako bez obzira bila SDS u vlasti na državnom nivou ili ne ova stranka će uvijek, prvenstveno, braniti interes RS-a.

"Bez obzira da li bili u poziciji vlasti na državnom nivou ili ne SDS će braniti ustavnu poziciju Republike Srpske prvenstveno na bazi Ustava RS-a i Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma", istakao je predsjednik SDS-a.

Govedarica je novinarima otkrio teme sastanka sa SNSD-om.

"Razgovarali smo o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. I jedni i drugi smo svjesni propusta u ovom zakonu. Spremni smo zajednički da radimo na tom pitanju, kao i na pitanju o PDV-u. Ja sam ispred delegacije SDS-a upoznao Dodika kako svojevremeno nismo prihvatili akcize na gorivo i kako je SDS za pristup poreskih rasterećenja.

Razgovarali smo i o RTRS-u. Moramo shvatiti da postoji javni servis, s jedne strane, i komercijalne kuće, na drugoj strani. RTRS mora biti institucija koja će biti televizija svih građana RS-a. Govorili smo i o zakonu o ispitivanju porijekla imovine. Svojevremeno je bio i u parlamentarnoj proceduri i mi smo najavili da ćemo ga ponovo uputiti u proceduru. Pokušat ćemo uvažiti sve kritike u vezi ovog zakona. Po mome mišljenju ovo je jedan od bitnijih zakona koji su nam potrebni", ocijenio je Govedarica.

Kazao je kako je imao jedan "konstruktivan razgovor i dijalog" sa SNSD-om i dodao kako SDS želi biti partner samo na "ravnopravnoj osnovi".

"Donijet ćemo ubrzo konačan stav. Ponavljam, jako je bitno da nisu politički trikovi u pitanju. Ovu ponudu ćemo definisati na našim stranačkim organima i ubrzo ćemo zauzeti konačan stav", kazao je Govedarica na kraju svoga obraćanja novinarima.

Ne propustite