DA LI JE OVO MOGUĆE: Beba rasla u nerođenoj bebi i uspješno došla na svijet!

Zanimljivosti
DA LI JE OVO MOGUĆE: Beba rasla u nerođenoj bebi i uspješno došla na svijet!
Slučaj "fetus-in-fetu" zabilježen u bolnici u kolumbijskom gradu barankilja specifičan je po tome što je ustanovljen još tokom trudnoće, prije nego je dijete došlo na svijet.

Slučaj "fetus-in-fetu" zabilježen u bolnici u kolumbijskom gradu barankilja specifičan je po tome što je ustanovljen još tokom trudnoće, prije nego je dijete došlo na svijet.

Doktor Migel Para-Savedra, specijalista za visokorizične trudnoće u bolnici u kolumbijskom gradu Barankilja, koji je budno pratio ovu trudnoću, rekao je da je sličnih slučajeva bilo u Indiji, Indoneziji i Singapuru, ali da je ovaj ipak jedinstven. U tijelu malene Itzamare rasla je njena sestra bliznakinja, a ljekar je to uočio tokom ultrazvuka, dok je djevojčica još bila u stomaku svoje majke Monike Vege (33). Opstetričar, koji je Moniku poslao kod dr. Migela Para-Savedra, mislio je da nerođena beba ima nekakvu cistu, ali prevario se. Bilo je to sićušno, napola razvijeno tijelo bez srca i mozga u bebinom abdomenu, nešto što se događa vrlo rijetko, otprilike u jednom od pola miliona rođenja. Majku Moniku je dr. Para-Savedra prvi put vidio kada je bila u 35. nedjelji trudnoće.Odmah ju je pregledao kolor doplerom i 3D/4D ultrazvučnim snimanjem.

Ono što je vidio šokiralo ga je. U bebi je vidio prostor ispunjen tečnođću u kojoj je bilo minijaturno dijete. Ono se posebnom pupčanom vrpcom opskrbljivalo krvlju, a pupčana vrpca završavala je na crijevu većeg blizanca, tj, malene Itzamare.

"Rekao sam to majci, a ona je ponavljala: 'Ne doktore, to je nemoguće'. Objasnio sam joj korak po korak o čemu se radi i razumjela je", ispričao je doktor.

Dvije nedjelje kasnije ovaj ljekar je odlučio da porodi Moniku carskim rezom, bilo je to 22. februara. Njena beba tada je bila teška nešto više od tri kilograma, bliznakinja u njoj je rasla i postojala je opasnost da će joj zgnječiti unutrašnje organe. Dan kasnije su malenu Itzamaru podvrgli laparoskopskoj operaciji kako bi bliznakinju izvadili iz njenog tijela.

"Bila je dugačka gotovo pet centimetara i teška 14 grama. Imala je nedovoljno razvijenu, zakržljalu glavu i udove, ali nije imala mozak i srce. Umrla je kada smo joj prerezali pupčanu vrpcu", objasnio je dr. Migel Para-Savedra nakon zahvata i dodao da se radilo o bliznakinji nastaloj iz iste stanice, jednojajčanoj bliznakinji.

Kada se manji blizanac hrani pričvršćen na tijelo većeg, kao u ovom slučaju, to se u medicinskoj literaturi naziva - heteropagus ili parazitski blizanac.

"Fetus-in-fetu se ponekad pogrešno dijagnostifikuje kao teratom, tumor koji može sadržavati kosti, mišićno tkivo i kosu. Tada se provodi poređenje DNK, ali nema sumnje da su ovo dvoje identični blizanci iz iste jajne stanice. Itzamara je dobro, ima mali ožiljak na stomaku, ali sada je normalna beba, osim što cijeli svijet govori o njoj", dodao je doktor.

Neki parazitski blizanci rađaju se spojeni izvana na zdravog blizanca, a ponekad se događa i da su djelimično u tijelu zdravog blizanca, a djelom van njega. Ljekar kaže da se fetus-in-fetu pojavljuje brzo nakon začeća, nakon 17 dana trudnoće kada se embrion spljošti poput diska, a potom se savije u sebe kako bi formirao izduženi fetus. Ponekad se dogodi, kao u slučaju ove djevojčice, da se jedan embrion omota oko drugog, manjeg. Bilo je slučajeva kada su ljudi u sebi nosili parazitskog blizanca godinama, a toga nisu bili svjesni. Prije četiri godine zabilježen je slučaj Britanke koja je živjela na Kipru. Završila je na operacionom stolu zbog 'tumora' velikog oko deset centimetara koji se nalazio na jajniku.

Međutim, kada ju je hirurg otvorio, imao je šta da vidi - maleno biće s djelimično formiranim licem na kojemu je bilo oko, zub i crna kosa. Bila je to parazitska bliznakinja koju je nosila u sebi još dok je bila u majčinom trbuhu.

Ne propustite