NOVI HAOS IZMEĐU DVIJE DRŽAVE: Ova odluka Slovenije nikome iz regije se neće svidjeti, NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO

Region
NOVI HAOS IZMEĐU DVIJE DRŽAVE: Ova odluka Slovenije nikome iz regije se neće svidjeti, NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO
.

Nakon nesporazuma oko Piranskog zaljeva, kadroviranja u Krškom, pršuta, a onda i terana, sad je na pomolu novi razdor između Hrvatske i Slovenije. Ovaj put je riječ o vremenskoj zoni jer Evropska unija od 2021. godine najvjerojatnije ukida izmjene zimskog i ljetnog načina računanja vremena.

granica

Naime, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz slovenskog Ministarstva infrastrukture, Slovenci su najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena. Iz slovenskoga Ministarstva tokom vikenda su pojasnili da je riječ o zadržavanju zimskog odnosno srednjoevropskog sistema računanja vremena (GMT +1), kojem trenutačno pripadaju i sve slovenske susjede.

Slovenska odluka, napominju dalje u svojoj službenoj izjavi, još nije konačna jer je u tijeku savjetovanje između zemalja regije s namjerom da se susjedne zemlje među sobom ipak koordiniraju te odaberu zajedničku vremensku zonu. No, iako su Slovenci, tvrde, svim susjednim zemljama uputili dopise s nekoliko pitanja vezanih uz njihova razmišljanja o vremenskoj zoni kojoj bi rado pripadale, zasad im ni iz jedne od njih navodno nije stigao nikakav odgovor.

sat3

Odgovora nema ni iz Hrvatske, a neslužbene informacije iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture govore kako ta institucija od Slovenaca na tu temu nije niti primila nikakav dopis.

Osim toga, neslužbeni je stav da su Hrvati ipak skloniji odabiru ljetnog načina računanja vremena, ponajviše zato što ovaj sustav više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje većinom svodi na “sunce i more”.

sat

Baš kao što bi ljetno računanje vremena navodno bilo primjereno za hrvatski turizam, jednaki argument u prilog zimskom računanju vremena imaju Slovenci koji su, više nego po suncu i moru, poznatiji po zimskim turističkim programima, zdravstvenom i wellness turizmu.

pomjeranje-sata

Preporuka Europskog parlamenta po tom je pitanju svakako da se susjedne zemlje međusobno dogovore kako pripadanje različitim vremenskim zonama ne bi prouzročilo teškoće na prometnom, ali i brojnim drugim tržištima. Ne uspiju li međusobno pronaći neki zajednički jezik, Odbor za promet Europskog parlamenta najvjerojatnije će procjenjivati odabir svake države članice ponaosob, s namjerom da odabir zimskog odnosno ljetnog računanja vremena ne uzrokuje teškoće na unutarnjem tržištu EU, piše zagrebački Jutarnji.

 

Ne propustite