LIJEČNICI PROGOVORILI O JEDNOJ OD NAJVEĆIH ZABLUDA: Iako ovo rade gotovo sve žene, riječ je o nečemu jako opasnom

Porodica i zdravlje
LIJEČNICI  PROGOVORILI O JEDNOJ OD NAJVEĆIH ZABLUDA: Iako ovo rade gotovo sve žene, riječ je o nečemu jako opasnom
.

Iako je uklanjanje stidnih dlačica stvar higijene, liječnici navode da je riječ o jednoj o najvećih zabluda modernog doba.

Depiliranje intimnog područja široko je rasprostranjeno među ženskom populacijom, naročito u modernim društvima. 

Bilo zbog želje da izgledaju uredno ili zato što to njihovi partneri traže od njih, većina žena nije svjesna da depiliranjem intimnog područja svojoj koži i zdravlju nanose više štete nego koristi.

depilacija4

Američka dermatološka asocijacija provela je opširnu studiju u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće žena te je ustanovljeno da 84 posto depilira stidne dlačice.

Navode da je razlog održavanje higijene. Međutim, upravo odstranjivanje ovih dlačica može negativno utjecati na higijenu, naročito osjetljive kože i flore ženskih genitalija.

Autorica studije, dr. Tami Rowen sa Sveučilišta u Kaliforniji, izrazila je zabrinutost sve većim pritiskom koji mediji vrše na žene kada je riječ o njihovu fizičkom izgledu, kao i muškarci koji su odrastali gledajući porno filmove u kojima su sve žene izdepilirane “do gola”.

Ne košta samo novca, nego i zdravlja

Liječnica kaže da ne osuđuje žene koje briju, depiliraju voskom, čupaju i uklanjaju svoje dlačice laserom, ali tvrdi da ih sve te metode ne koštaju samo novca nego i zdravlja.

“Riječ je o prirodnoj zaštiti zahvaljujući kojoj intimna zona ostaje čista jer pubične dlačice sprječavaju patogene da prodru u vaginu”, kaže komentirajući rezultate ovog istraživanja ginekologinja dr. Vanessa Mackay, članica Kraljevskog koledža za ginekologiju i porodništvo u Velikoj Britaniji.

depilacija3

Kada je riječ o mlađim ženama, one uglavnom briju ili depiliraju intimnu zonu, a među njima je najviše onih od 18 do 34 godine.

“Dlake na intimnoj zoni su prirodna barijera, umanjuju rizik od prodiranja virusa i bakterija, štite kožu koja je na tom dijelu tijela izuzetno osjetljiva”, kaže.

“Osim što štite od bolesti i kožnih problema, pubične dlake sprječavaju čestice poput prašine i patogenih bakterija da uđu u tijelo. Također, dlačice kontoliraju vlažnost, odnosno omogućavaju isparavanje vlage, čime se smanjuje rizik od gljivičnih infekcija”, napominje.

Upravo higijena ispašta

Iako je 59 posto ispitanih sudionica izjavilo da se depiliraju iz higijenskih razloga, upravo je higijena ta koja ispašta, s obzirom na to da je dokazano da dlačice “tamo dolje” služe kao zaštitna barijera između osjetljivog genitalnog područja i bakterija.

depilacija2


“Ako brijete dlačice ‘tamo dolje’, izlažete se većem riziku od pojave spolnih bradavica. Iako pubične dlačice to ne mogu u cijelosti spriječiti, pomažu u izbjegavanju kontakta kože o kožu ako ih netko već ima. Uklanjanje dlačica iritira kožu i dovodi do upale folikula koje ostaju pod kožom, ostavljajući mikroskopske ranice”, objašnjava dr. Mekej.

Problem predstavljaju i mnogobrojne ozljede pri depilaciji, kao što su posjekline, apscesi, urastanje dlačica i upala korijena dlake, koje mogu postati pravo leglo bakterijskih kultura i prouzročiti brojne probleme.

“Smatram da bi žene trebale dobro razmisliti o komplikacijama koje nastaju iz tog procesa, prije nego se priklone željama partnera ili odluče slijediti trendove”, dodala je dr. Rowen.

Ovo svakako ne znači da se dlačice ne trebaju dirati. Najpreporučljivija metoda odstranjivanja dlačica je oprezno podrezivanje škaricama.

depilacija

Stručnjaci napominju da su dlačice “poput mekanog jastučića koji štiti vaginu i stidne usne”. “Nehigijensko” donje rublje, naročito tange, ne štite dovoljno intimnu zonu, a čak uzrokuju nelagodu i bol kod žena koje imaju osjetljiviju kožu.

Ne propustite