MUČE LI VAS PODOČNJACI: Oni nastaju zbog ovih SEDAM razloga!

Praktična žena
MUČE LI VAS PODOČNJACI: Oni nastaju zbog ovih SEDAM razloga!
.

Nevjerojatno je koliko manjak sna može utjecati na izgled kože, no on nije jedini razlog zašto se ne možeš riješiti tamnih krugova ispod očiju

S godinama se koža oko očiju mreška, opušta i stvaraju se bore što je potpuno normalno. Starenje ne možeš spriječiti, ali ga možeš odgoditi promjenom nekih navika koje će djelovati i na smanjenje podočnjaka, kako sjena, tako i ‘vrećica’. 

podocnjaci

Dvije dermatologinje su otkrile za portal Pop Sugar sedam stvari (od kojih su neke pomalo začuđujuće) zbog kojih imate tamne podočnjake:

1. Genetika

Ne želimo sad nikoga kriviti, ali genetika igra važnu ulogu u razvoju tamnih krugova oko očiju. Tamniji ljudi i oni maslinastog tena imaju više pigmenta melanina na okoloočnom području, što rezultira diskoloracijom i sjenama. Ovakve tamne krugove najbolje prekrivaju narančasti korektori i oni u boji breskve.

2. Nekvalitetan režim spavanja

Dermatologinja dr. Sonia Batra kaže kako prečesto stiskanje ‘snooze’ gumba na mobitelu ima jednak negativni učinak na zdravlje (a posljedično i stanje kože) kao i nedovoljno sna. “Da, manjak sna jako utječe na pojavu tamnih krugova, no ono što malo tko zna jest da se mogu pojaviti i od previše spavanja”, kaže Batra.

Razlog tome je, dodaje, nakupljanje oksidirane krvi ispod očiju. Spavanje u određenom položaju, primjerice na trbuhu, može pogoršati tamne krugove jer gravitacija vuče krv ispod oka. Ovo ujedno stvara i ‘vrećice’ ispod očiju.

tired-woman-sleeping-in-luxury-bed-residential-house-young-girl-asleep-lying-bed-hgh7t-tfg-thumbnail-full01


3. Loše navike

Korektor možda može kamuflirati tamne podočnjake, ali ako želiš dugoročne rezultate, moraš mijenjati svoje navike. Prva je konzumiranje dovoljno vode i redovita tjelovježba. Tako se poboljšava cirkulacija i sprječava nakupljanje krvi.

“Hrana bogata vitaminom K pomaže smanjiti zgrušavanje krvi i jača kapilarne zidove pa ju je dobro uvrstiti na jelovnik. To je patlidžan, grah, grožđe i krastavci”, navodi Batra. Pušenje je također nešto što bi trebala izbaciti iz života jer cigarete remete cirkulaciju i pogoršavaju podočnjake.

podocnjaci-1


4. Alergije

S cvjetanjem biljaka dolazi doba alergija, odnosno suznih očiju, kihanja, začepljenog nosa i slično. “Sezonske alergije na pelud, razne biljke pa čak i na prašinu te dlake životinja izazivaju iritacije u sinusima, što pogoršava izgled okoloočnog područja. Krvne žile se šire i stvaraju plavu boju ispod očiju”, kaže dermatologinja Lauren Eckert Ploch.

Rješenje je, kaže, u oralnim antihistaminicima, spavanju na lagano povišenom jastuku i izbjegavanju trljanja očiju. Batra kaže da kod ovih simptoma može pomoći i ovlaživač zraka koji hidratizira i umiruje naotečene krvne žile.

podocnjaci


5. Automobil

“Tepisi i razne presvlake u automobilu dom su grinja, plijesni, spora i peludi. Redovito usisavajte automobil, a ispod nogu stavite plastične otirače”, savjetuje Batra. Ovako će se smanjiti količina alergena. Isto tako, izbjegavaj krznene i vunene prekrivače za sjedišta jer se i u njima nakupljaju mikroorganizmi.


6. Obična prehlada

Ako te baš uhvatila jesenska prehlada, nije čudo da su ti se podočnjaci pogoršali. “Tamni krugovi mogu biti još tamniji ako ti prehlada remeti san, a koža nema vremena za oporavak”, kaže Batra. Stanje mogu pogoršati neki lijekovi, a pogotovo oni protiv visokog krvnog tlaka. Iako vjerojatno bez njih ne možeš, loši su za podočnjake.

prehlada-zdravlje


7. Pretjerana njega lica

Previše trljanja i nateznja kože oko očiju također loše utječe na to područje koje je ionako tanko i osjetljivo”, upozorava Batra. Ploch se slaže s ovom tvrdnjom i dodaje da pretjerano čišćenje micelarnom vodicom i agresivnim gelovima pospješuje crvenilo i pigmentaciju oko očiju.

Mnoge kreme obećavaju riješiti ovaj problem, ali to je jedino moguće ako ih se redovito i dugoročno koristi”, zaključuje Ploch.

 

Ne propustite