Da pazuh miriše ko duša: Evo kako smanjiti prekomjerno znojenje ispod pazuha

Praktična žena
Da pazuh miriše ko duša: Evo kako smanjiti prekomjerno znojenje ispod pazuha
.

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti njegovu temperaturu. I dok fizički napor kao i boravak u toplom prostoru uzrokuju pojačano znojenje situacije poput stresa i napetosti također mogu izazvati reakciju.

ss
Ovo su 4 prirodnih boraca protiv znojenja:

Jabučni ocat
Jabučni ocat djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe.

Suhu blazinicu natopite mješavinom jabučnog octa i vode (2:1) te prebrišite površine tijela na kojima se učestalo i jako znojite. To napravite svaku večer prije spavanja.

Soda bikarbona
Možete je kupiti u bilo kojem dućanu za nekoliko kuna u maloj posudici (koju možete nositi i u torbici) pa je zbog toga vrlo praktično rješenje protiv znojenja i neugodnog mirisa znoja.

Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha. Istrlajte kožu, ostavite da se osuši te suhim papirnatom maramicom uklonite ostatak praha.

dde
Limun izrežite na pola i polovicom istrljajte pazuhe. Ostavite da djeluje 15 do 30 minuta te isperite kožu hladnijom vodom

Crni čaj
Tanin kojim je bogat ovaj čaj sadrži kiselinu koja djeluje kao prirodni antiperspirant te time utječe na žljezde i smanjuje pretjerano znojenje. Zakuhajte pola šalice vode te u nju umočite crni čaj.

Vrećice izvadite nakon minute te ih odložite na tanjurić da se rashlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na tijelu gdje je nojenje pojačano, ostavite da djeluje 5 minuta te ih uklonite.

Limun
Limun se od pamtivjeka koristi za kontroliranje tjelesnih mirisa te protiv pojačanog znojenja. Citrična kiselina ubija bakterije te djeluje kao prirodni deodorant, ali nakon tretiranja kože limunom trebali bi izbjegvati odlazak na sunce.

Ovo su četiri praktična savjeta koji će vam pomoći da sačuvate svoj ugled i sve vrijeme ostanete svježi i pored visokih temperatura.

dse

Pročitajte sastav
Vaša jeftina pamučna potkošulja će zarobiti vlagu tamo gdje znoj izbija: između pazuha i tkanine. Zato se malo otvorite i nabavite sebi kvalitetniji donji veš od dobrog materijala koji će apsorbovati znoj i na kome se neće zadržati bijeli mineralni sloj. Tako ćete biti sigurni da će vaša košulja ostati bezbijedna od fleka kada se situacija zagreje.

Pročitajte sastav
Aluminijum u nekim antiprerspirantima može izazvati sebum, masnu supstancu koju proizvodi vaš tijelo, koji će se zalijepiti na tkaninu i napraviti fleku. Odlučite se za dezodorans bez aluminijuma. Ako vam previše vlage stvara muke, nabavite dezodorans koji smanjuje znojenje, ali obratite pažnju na to da i on bude bez aluminijuma.

Izvucite sako za hitne slučajeve

d1
Uprkos vašim najboljim naporima da to spriječite, mokri krugovi ispod pazuha ipak mogu da se pojave. Zato, umjesto da provedete 10 minuta u toaletu sušeći pazuhe na sušilici prije važnog sastanka, obucite sako koji ste čuvali u kancelariji za svaki slučaj. Ili uvijek imajte čistu složenu košulju u fioci, za hitne slučajeve. Sačuvaćete svoje pazuhe od znatiželjnih očiju i izgledati bolje na svojoj prezentaciji.

Skinite žute fleke sa majice

d
Imate omiljenu majicu od koje ne želite da se rastavite? Ne hvatajte se za izbjeljivač – ukloniće agens u tkanini koji bijelu košulju čini još beljom, a rezultat će biti dosadna sivkasta nijansa. Umjesto toga, pomiješajte supenu kašiku bijelog sirćeta sa pola šolje vode da biste potopili majicu prije nego što je bacite na pranje u mašinu.

Ne propustite