Bijele niti na banani koje vas "nerviraju" su dobre za zdravlje: VIŠE IH NIKAD NEĆETE SKIDATI KAD SAZNATE ZA ŠTA SU DOBRE

Porodica i zdravlje
Bijele niti na banani koje vas "nerviraju" su dobre za zdravlje: VIŠE IH NIKAD NEĆETE SKIDATI KAD SAZNATE ZA ŠTA SU DOBRE
Najveći broj ljubitelja banane je upotpunosti očisti i ukloni vlakna (niti) koja vodoravno prate njenu srž, nakon što se svuče kora koja je obavija.

Najveći broj ljubitelja banane je upotpunosti očisti i ukloni vlakna (niti) koja vodoravno prate njenu srž, nakon što se svuče kora koja je obavija. Naime, u pitanju je kompleksno tkivo banane koje je zaduženo za transport minerala i vode kroz voće, odnosno, obezbeđuje sve što joj je potrebno da bi mogla da raste.

Banane sadrže različite korisne nutrijente i pružaju mnogo energije, zbog čega uvijek treba voditi računa o količini koju unosite. Prosječno, jedna srednja banana od oko 120 gr sadrži – ugljene hidrate – 27 gr (9% dnevnih vrijednosti), biljna vlakna 3 gr (12% dnevnih vrijednosti), šećeri – 14 gr, proteine 1 gr (1% dnevnih vrijednosti).

Vitaminski sastav B kompleksa, vitamini C, E i vitamin A, magnezijum, kalijum, klacijum, kao i minerali fosfor, gvožđe, magnan baka, cin i fluor su idealni balansirani upravo u banama, a niti su zadužene da obezbjede što kvalitetniji sadržaj ovog voća.

Niti koje mnoge nerviraju su zadužene za ukus i nutrijente banane. Imaju opor ukus i zato ih mnogi uklanjaju.

- Ne postoji razlog da ih izbjegavate – nisu opasne, naprotiv, ali ukus im nije prijatan. Vlakna su dobra za naš organizam, naročito ako imate problema sa varenjem. Svaki nutricionista svoje pacijente savjetuje da unose što više vlakana. Ljudi koji imaju problema sa zatvorom ili mučinom, vlakna banane poslije dužeg konzumiranja mogu biti dobro rješenje. Moj savjet je da ih ne izbjegavate, iako nisu ukusna - izjavio je dr Nikol Gilt.

Ne propustite