Građani Bihaća protestovali zbog situacije s migrantima

Aktuelno
Građani Bihaća protestovali zbog situacije s migrantima
.

Stotinjak građana Bihaća protestnim je okupljanjem na Gradskom trgu danas ponovo izrazilo nezadovoljstvo zbog situacije s migrantima i izbjeglicama u tom gradu.

Naglašeno je kako nema organizatora protesta, već da je riječ o spontanom okupljanju nezadovoljnih građana. Insistira se na izmještanju migranata i izbjeglica iz središta grada i nekoj vrsti ograničavanja njihovog kretanja. 

- Nemamo ništa protiv migranata i izbjeglica, ništa protiv čovjeka. Već smo dokazali našu humanost, ali ovim mirnim protestnim okupljanjem tražimo neka rješenja. Želimo oslobađanje javnih površina u gradu i sigurne parkove za našu djecu. U građane su uvukla nesigurnost i tome jednostavno moramo stati u kraj - rekao je jedan od okupljenih građana Šeherzad Nanić. 

Građani su u izjavama za medije ponavljali kako je neophodna reakcija države, ali i izrazili nezadovoljstvo djelovanjem gradske i kantonalne vlasti. 

- Nismo zadovoljni ni postupcima gradonačelnika, zbog čega tražimo i njegovu smjenu. Smatramo da je trebao i mogao učiniti više kako bi nas zaštitio. Država tek ništa nije uradila, pa je o tome suvišno i pričati. Mi u Bihaću svakodnevno svjedočimo ekscesima, tučama, krađama i provalama. Ne možemo to samo gledati i tolerisati - riječi su Mirsada Pačenkovića. 

Okupljeni na Gradskom trgu u Bihaću najavili su da će od danas na ovakav način tražiti reakciju nadležnih i rješavanje sve kompleksnije situacije s migrantima i izbjeglicama u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ne propustite