NOVI.BA DONOSI DETALJE AKCIJE "KASA": Kako su vlasnici sarajevskih restorana izbjegavali plaćanje poreza i izdavali lažne račune

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA DONOSI DETALJE AKCIJE "KASA": Kako su vlasnici sarajevskih restorana izbjegavali plaćanje poreza i izdavali lažne račune
.

Nakon ispitivanja u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) petero od ukupno 13 uhapšenih u sklopu akcije "Kasa" pušteno je da se brani na slobodu. 

Kako saznajemo ostali su prebačeni u Tužilaštvo KS, dok se dvije osobe nalaze u prostorijama SIPA-e. 

Prema informacijama do kojih smo došli od izvora bliskih istrazi pored uhapšenih vlasnika sarajevskih ugostiteljskih objekata,  uhapšene su i osobe koje se bave servisiranjem fiskalnih kasa i softverom. 

sipa

NOVI.BA SAZNAJE: Vlasnik sarajevskog restorana koristio "duplu kasu", pretreseni stanovi osumnjičenih

 

Novi.ba nezvanično saznaje da je "programer kasa" otkrio kome je prodao softver, te da će biti provjereni svi oni koji koriste pomenuti softver. 

Na ovaj način vlasnici ugostiteljskih objekata su umanjivali promet i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo.

metro

Podsjećamo, ovo je najopsežnija akcija vezana za utaju poreza nakon predmeta "Mrkva" za koji postoji sumnja da je budžet Federacije kroz poresku utaju oštećen za više od 3,3 miliona maraka. Prema infromacijama iz Tužilaštva KS postoji osnovana sumnja da su identične metode kao u predmetu "Mrkva" koji još uvijek nije dobio svoj sudski epilog, koristili i pomenuti ugostiteljski objekti u kojima je vršen pretres.

 

 

Ne propustite