OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA

TV U ĆELIJI, IMAJU KLIMA UREĐAJE, SOBA KAO U HOTELU: Karadžić bi ovdje mogao služiti KAZNU, UGOĐAJ ZA POŽELJETI! (FOTO)

Objavljeno:21.03.2019 - 14:15
A A A Times Arial

Foto: Reuters

Ratni zločinac Radovan Karadžić jučer je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Odmah nakon presude postavilo se pitanje gdje će Karadžić izdržavati zatvorsku kaznu.

karadzic

Helena Eggleston, glasnogovornica Mehanizma za međunarodne krivične sudove, za N1 je pojasnila kako će biti određeno gdje će Radovan Karadžić služiti kaznu doživotnog zatvora.

Kazala je da je predsjednik Mehanizam zadužen za određivanje zemlje u kojoj će osuđena osoba služiti kaznu.

"Zemlje moraju sklopiti sporazum sa Ujedinjenim narodima za izvršenje tih kazni. Tajnik suda je taj koji stupa u kontakt sa tim zemljama koje su stupile u sporazum sa Mehanizmom da vidi da li su spremne za izvršenje kazne jedne konkretne osobe koja je osuđena, da ispunjavaju uvjete zatvorske kazne i da njihovi zakonski okviri odgovaraju u tom smislu. Nakon toga, tajnik podnosi izvještaj predsjedniku o zemljama koje su spremne za izvršenje te kazne, te onda predsjednik određuje zemlju u koju će osuđena osoba služiti kaznu", pojasnila je.

radovan-karadzic-34

Eggleston ja kazala da ne postoji rok za donošenje takve odluke, te dodala da Mehanizam još nadgleda sprovođenje kazni za 17 osuđenih osobe koje još uvijek služe svoje zatvorske kazne.

Novinari agencije Anadolija istražili su 2013. godine gdje su tada kazne izdržavali haaški osuđenici, doznali su gdje se točno nalaze i otkrili da mnogi od njih svoje zatvorske dane provode u ćelijama koje se mogu usporediti s hotelskim sobama, gledajući TV u klimatiziranim prostorijama, dok neki žive u zatvorima u kojima su premlaćivanje i seksualno nasilje svakodnevna pojava. Nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Radomir Kovač, koji izdržava zatvorsku kaznu od 20 godina zbog zločina nad Bošnjacima u Foči, nalazi se u zatvoru u Norveškoj.

Imaju ključeve

U norveškim zatvorima osuđenici nose ključeve svojih ćelija, a čuvari nisu naoružani. Osuđenici smiju nositi odjeću kakvu požele, a danju rade poslove za koje mogu dobiti i do deset dolara dnevno, poput vrtlarenja, izrade prozora ili timarenja konja.

Ratni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, osuđen na 20 godina zatvora zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva, bio je u zatvoru u Engleskoj odakle je prebačen u ćeliju u Walesu. U Walesu postoje četiri zatvora i njihov je najveći problem pretrpanost pa je tako u srpnju prošle godine bilo 847 zatvorenika više od predviđenog. Međutim, osim problema pretrpanosti, prema podacima do kojih su došli novinari agencije Anadolija, uvjeti u zatvorima u Walesu su dobri, s izrazito visokim standardom te solidnim smještajem i infrastrukturom. Haaški osuđenici koji kaznu služe u Danskoj su ratni zamjenik komandanta Specijalne policije MUP-a Republike Srpske Ljubomir Borovčanin, osuđen na 17 godina zatvora zbog poticanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, bivši pripadnik interventnog voda Policije RS-a u Brčkom Ranko Češić, osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina koje je počinio nad Bošnjacima i Hrvatima u Brčkom, i ratni predsjednik Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina Radovan Brđanin, koji je osuđen na 30 godina zatvora. Zatvori u Danskoj i Švedskoj su komforni i uredni te više nalikuju na pojedine hotele u balkanskim zemljama. Danska je raj za zatvorenike gdje se na jednog zatvorenika dnevno potroši od 400 do 800 dolara. Zatvorenici u svojim ćelijama mogu gledati TV i imaju klima-uređaje.

Nasilje u Njemačkoj

Zatvorsku kaznu u Njemačkoj izdržavaju general Vojske Republike Srpske Stanislav Galić, koji je osuđen na doživotnu kaznu zbog uloge koju je imao u opsadi Sarajeva, i Dragoljub Kunarac, ratni zločinac iz Foče osuđen na 28 godina zatvora. Uvjeti u njemačkim zatvorima su među najgorima u Europi. Primjerice, svaki četvrti zatvorenik u Njemačkoj priznao je da je barem jednom mjesečno bio žrtva nasilja, premlaćivanja ili seksualnog zlostavljanja.

U talijanskim zatvorima nalaze se Dragan Nikolić Jenki, upravnik ratnog logora za bošnjačke civile Sušica u Vlasenici, koji je osuđen na 23 godine zatvora, i Goran Jelisić zvani “srpski Adolf”, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog zločina koje je počinio kao komandant logora za nesrbe u Brčkom. Ondje uvjeti nisu odlični, kao ni u Francuskoj u kojoj kaznu služi Milomir Stakić, bivši načelnik prijedorske općine osuđen na 40 godina zatvora. Zatvori su pretrpani, a uvjeti nehumani.

General Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, bio je u zatvoru Wakefield u Velikoj Britaniji, jednom od najstrožih, ali je iz sigurnosnih razloga vraćen u pritvorsku jedinicu Haaškog suda.

U zatvoru Tartu u Estoniji kaznu su služili ratni general Vojske RS-a Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina nad civilima u opkoljenom Sarajevu, i Milan Martić, koji izdržava kaznu od 35 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za zločine koje je kao predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine počinio u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. U zatvoru Tartu nalaze se administrativne zgrade, sobe za goste, sportski centri, učionice, prostorije za vjerske obrede i prostorije za profesionalno usavršavanje. Zatvor ima 479 ćelija veličine oko deset četvornih metara.

Dobro je i u Španiji

Osuđenik Darko Mrđa kaznu od 17 godina zatvora, koju mu je Haaški tribunal izrekao zbog zločina na Korićanskim stijenama, izdržava u Španjolskoj gdje su uvjeti mnogo bolji nego u zatvorima u Velikoj Britaniji i Italiji. U španjolskim zatvorima osuđenici mogu kupiti sve potrepštine, od kolača, čokolade, kave, čaja i cigareta do telefonskih kartica.

U austrijskom zatvoru je Zoran Žigić, koji izdržava kaznu od 25 godina za zločine koje je kao stražar počinio u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, a ondje može i dobro zaraditi.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!