MJEŠTANI KARADŽIĆEVOG SELA OTKRILI NEŠTO ŠTO NIKO NIJE ZNAO: Evo šta je radio pacijentima muslimanima u ratu!

Aktuelno
MJEŠTANI KARADŽIĆEVOG SELA OTKRILI NEŠTO ŠTO NIKO NIJE ZNAO: Evo šta je radio pacijentima muslimanima u ratu!
.

Ratni zločinac Radovan Karadžić jučer je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Novinari su jučer posjetili njegovo rodno mjesto, a ovo su reakcije mještana.

U Radovanovom rodnom selu koje broji oko 30-ak kuća, ali u je preostalo samo sedam domaćina koji su tu i tokom zime.

Jedan od mještana, Goran Karadžić, u startu je kazao da su mještani Petnjice već navikli da dolaze novinari i raspituju se o Radovanu, ali da među Petnjičanima sada ima i malo podozrenja prema pripadnicima sedme sile, jer "pogotovo inostrani novinari nisu htjeli vjerodostojno da prenose njihove stavove“. On ne krije da je veoma ogorčen nakon izricanja presude Haškog tribunala, ističući da taj sud nije prema svima postupao jednako.

karadzic

- Da li je moguće da je Radovan Karadžić osuđen, a da su Ante Gotovina i vođe Albanaca sa Kosova svi pušteni. Haški sud je definitivno nastrojen prozapadnjački i na štetu srpskog naroda. Selektivna pravda je najgora pravda - smatra Goran.

On ipak ističe da ni prije izricanja presude nije bio naročiti optimista, te da je smatrao, da šta god sud u Hagu odluči, za Radovana će to biti doživotna kazna.

- Radovan je čovjek ’45. godište. Zdravlje mu je narušeno. To je čovjek neuropsihijatar, svjetskog formata - navodi Goran Kardžić, naglašavajući da za njega činjenica da je bivši predsjednik Republike Srpske rođen u njegovom selu uošte nije opredjeljujuća u ovom slučaju.

karadzic

- I da mi nije rođak, ne smatram da je Radovan trebalo da bude osuđen samo zato što je naš bratstvenik i što je odavde. Njega slavi cijeli srpski narod u Republici Srpskoj. On je tamo heroj nacije, pa i Dodik, koji je možda i jedini od političara, koji malo prkosi svijetu, poštuje njegove tekovine i ulogu u stvaranju Republike Srpske - kaže Goran, dodajući da je Radovan po njemu i osuđen baš zato što je u neku ruku personofkacija projekta stvaranja Srpske.

On je čak sklon da ide i korak dalje dodajući da je i nedavni teroristički napad na Novom Zelandu nakon kojeg su mediji izjveštavali da je ubica, između ostalog bio nadahnut Radovanom Karadžićem takođe zloupotrijebljen, te da su u taj slučaj, po njemu "sigurno umiješane razne "belosvetske službe“.

- To je sve neko pripremio - tvrdi Goran Karadžić, ističući da će kako vrijeme bude sve više prolazilo za srpski narod "Radovan sigurno slavan čovjek postati“.

Vukoslav Vučko Karadžić gotovo je identičnog mišljenja. On kaže da je u šoku i da je presuda sramna, te da je "Haški tribunal očigledno Zapad namjestio samo kako bi osuđivao Srbe“, zapitavši koliko je taj isti sud do sada osudio Muslimana i Hrvata.

karadzic1

- Ja Radovana lično dobro poznajem. Znam kakav je čovjek. On je ljekar, humanista, neuropsihijatar. On je Muslimanima, svojim pacijentima u toku rata stalno pomagao. To znam sigurno. Taj čovjek je moj prvi komšija ovde. Rođen je na 200 metara od moje kuće - kaže Vučko Karadžić.

On takođe smatra da je Radovan Karadžić platio cijenu jer je bio glavni eksponent i politički predvodnik Srba u Bosni i Hercegovini, dodajući da nije šovinista i da Bosna jednako ne može živeti bez Srba, Hrvata i Muslimana.

- To su tri naroda u Bosni. Oni su htjeli da izbace srpski narod da se ne pita, a oni da imaju svoju državu i da skroz isključe Srbe. E Radovan je predvodio taj srpski narod. Nažalost, ušlo se u rat, a u ratu su svi žrtve. I Srbi, i Muslimani, i Hrvati.  Sada osuđivanjem Radovana oni žele da osude i Republiku Srpsku. Oni stalno žele da je izbrišu. Međutim, ja mislim da oni nikada neće uspjeti da ospore srpsko pravo i pravo srpskog stanovništva koje živi u Bosni i Hercegovini   - dodaje on.

On dodaje da Radovana Karadžića stoga vidi "kao najvišega junaka koji se za svoj narod borio“, te da je sve što kažu za njega laž koju je nametnuo Zapad.

karadzic

- Ja ga kao heroja i brata rođenog doživljavam. Sve mu najbolje želim, uz njega sam, pa da ću i ja biti tamo sutra u Hagu s njim - jasan je Vučko Karadžić.

Za kraj razgovora Vučko je ispričao i jednu anegdotu iz svog poznanstva sa Radovanom Karadžićem, koji je početkom osamdesetih godina u Sarajevu kao ljekar pomogao da prevaziđe problem koji je imao sa alkoholom.

- Radovan mi je tada pričao i rekao: "Samo nemoj piti i sve će biti dobro". Nikada od tada više nisam uzeo rakiju. Ta njegova riječ mi se urezala u mozak - zaključio je Vučko.

 (Novi.ba/Srbija Danas)

Ne propustite