SRBI BIJESNI: Evo šta je SERGEJ TRIFUNOVIĆ rekao kada je čuo da je KARADŽIĆ DOBIO DOŽIVOTNU!

Aktuelno
SRBI BIJESNI: Evo šta je SERGEJ TRIFUNOVIĆ rekao kada je čuo da je KARADŽIĆ DOBIO DOŽIVOTNU!
.

Ratni zločinac Radovan Karadžić danas je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a sada stižu i prve reakcije na presudu.

Pokret slobodnih građana (PSG), čiji je lider glumac Sergej Trifunović, pozdravio je danas presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH.

ds

PSG je u saopštenju naveo da "adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju, i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu".

436877-sergej-trifunovic-ls

- Vjerujemo da izostanak pravde u pojedinim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim djelovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava - stoji u saopštenju.

Radovan Karadžić, zbog činjenice da mu je danas izrečena doživotna robija, odnosno preinačena prvostepena presuda kojom je ranije osuđen na 40 godina zatvora, neće moći tražiti izlazak na slobodu.

2

Naime, Žalbeno vijeće je uvažilo žalbu Kancelarije tužioca da je prvostepeno vijeće pogrešno procijenilo otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog Karadžića.

e

Da je potvrđena prvostepena presuda, optuženi bi u skladu sa sudskom praksom MKSJ-a imao pravo da traži prijevremeno puštanje na slobodu poslije 26,6 godina, odnosno dvije trećine kazne od 40 godina.

cc

Ovako mu je ova mogućnost danas ukinuta.

PROČITAJTE JOŠ:

POJAVIO SE SNIMAK IZ SUDNICE: Evo šta je KARADŽIĆ uzviknuo nakon presude, SVI ZANIJEMILI (VIDEO)​

Ne propustite