NIKADA NE BISTE POSUMNJALI: Ovo je 6 tihih znakova SRČANOG UDARA koje morate znati!

Porodica i zdravlje
NIKADA NE BISTE POSUMNJALI: Ovo je 6 tihih znakova SRČANOG UDARA koje morate znati!
.

Više miliona ljudi godišnje doživi srčani udar. Klasični simptomi – bol u grudima ili pritisak, hladan znoj, ekstremna slabost – dobro su poznati. Međutim, postoje i suptilniji znaci koji pokazuju da imate ili da ćete imati srčani udar.

oudarr

Premor

0udar1

Ovo je jedan od najčešćih simptoma, posebno kod žena. Istraživanja pokazuju da u 95% slučajeva osobe koje su na ivici srčanog udara obično se žale na premor i da nisu u stanju da obavljaju njihove uobičajene aktivnosti.

Bol u leđima, rukama ili grudima

0udar2

Primjetni bol u leđima, grudima ili rukama često je tihi znak srčanog udara. Kada mišićnim ćelijama srca počne da manjka kiseonik tokom srčanog udara, jer zbog blokiranih arterija dolazi do sprečavanja dotoka krvi koja nosi kiseonik i koja “hrani” te ćelije, one počinju da šalju signal u vidu bola putem nervnog sistema.

Kratak dah

0udar3

Ako imate kratak dah odmah nakon buđenja, to je znak da nešto nije u redu.

Žgaravica

0udar4

Ukoliko imate povremene nalete žgaravice nakon obilnog ručka, tada u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu, ali ako vas žgaravica nije nikada ranije “morila” ili ako se pojavljuje češće nego uobičajeno, obratite se doktoru, jer to može biti tihi signal srčanog udara. Angina, bol u grudima koji je sličan žgaravici, uzrokovana je smanjenim dotokom krvi do srca, što je ono što se dešava tokom srčanog udara.

Nemirni stomak

0udar5

Simptomi srčanog udara ponekad mogu oponašati stomačne tegobe poput mučnine, povraćanja ili, uopšteno, mogu oponašati gastrointestinalne poremećaje, posebno kod žena.

Nelagodnost u grlu, vratu ili vilici

0udar6

Neobjašnjiva nelagodnost u predjelu vrata ili vilice ili zategnutost u grlu koju nikada ranije niste osjetili simptomi su koji mogu ukazivati na srčani udar i trebali biste se odmah obratiti doktoru.

 

 

Ne propustite