Pušteni demonstranti koji su u RTS došli s pilom

Region
Pušteni demonstranti koji su u RTS došli s pilom
.

Beogradski sud oslobodio je u utorak navečer dvojicu demonstranata koji su uhapšeni nakon upada u zgradu Radio-televizije Srbije i optuženi za nasilničko ponašanje jer su u zgradu unijeli motornu pilu.

Nakon saslušanja osumnjičenih sud je donio rješenje kojim je odbio prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora, saopćio je sud.

Dvojica repera, Minja Pernat i Miljan Čičić javnosti su poznati po uličnim performansima i satiričnim pjesmama protiv vlasti.

Prekršajni sud je po hitnom postupku već procesuirao sedam osoba, šestero ih je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dvije će se voditi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

Vođe opozicionog Saveza za Srbiju tražile su ultimativno oslobađanje svih uhapšenih i najavile organiziranje mirnih protesta i dežura ispred kabineta predsjendika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je ranije u utorak rekao kako ima pravo na pomilovanje tokom krivičnog postupka, ali ne i u slučaju prekršaja. Objasnio je da na žalbeni prekršajni sud ne može uticati kao predsjednik, ali može “kao čovjek”.

Jedan od uhapšenih je i prekršajno kažnjenih na 30 dana zatvora je maturant, a njegovo su oslobađanje, uz podršku profesora, u ponedjeljak zatražile školske kolege iz beogrdske Filološke gimnazije, zaprijetivši da će, ne bude li oslobođen za 48 sati, pozvati učenike svih srednjih škola na ulicu.

Ne propustite