Sutra ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru 5C

Vijesti
Sutra ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru 5C
.

 U Banjaluci će sutra biti potpisan ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji "Johovac" /Tovira/ i "Rudanka" /Kostajnica/.

U ime investitora "Autoputeva Republike Srpske", ugovor će potpisati direktor tog preduzeća Dušan Topić, a u ime izvođača radova generalni direktor kompanije "Integral inženjering" Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog preduzeća "Granit" Skoplje u Banjaluci Zoran Trajanovski.

Ugovor će biti potpisan u Administrativnom centru Vlade Srpske u 9.00 časova, nakon čega su predviđene izjave za novinare, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na međunarodni javni poziv za realizaciju ovog projekta najpovoljniju ponudu dostavio je konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja. Riječ je o konzorcijumu koji je realizovao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srpskoj - autoput "9. januar" Banjaluka-Doboj.

Prema planovima javnog preduzeća "Autoputevi", autoput na Koridoru 5C gradiće se u četiri faze.

Prva predviđa gradnju dionice od petlje Johovac /Tovira/ do petlje Rudanka /Kostajnica/ ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka /Kostajnica/ do Karuša /entitetske granice na jugu/ ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je najavljeno da je planirano da izgradnja faza jedan i dva bude finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, a faze tri i četiri iz kredita Evropske investicione banke /EIB/.

Prema ranijim procjenama, izgradnje auto-puta na Koridoru 5C u Republici Srpskoj trebalo bi da košta više od 500 miliona evra /bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje/.

 

(Novi.ba/Agencije) 

 

Ne propustite