IDEALAN SLATKI PREDAH: Muffin s narandžom i čokoladom
Sastojci:
3 jaja,
100 grama šećera,
1 vanilin šećer,
50 ml ulja,
150 ml mlijeka,
50 ml svježe iscijeđenog narandžinog soka,
prstohvat soli,
250 grama glatkog brašna,
1 prašak za pecivo,
naribana korica 1 narandže,
1 kašičica kakaa/čokolade u prahu.
Priprema:
Mikserom umuite pjenasto sve mokre sastojke; najprije jaja sa šećerom, postepeno dodajući ostalo.
U drugoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo i polako dodajte u mokre sastojke. Na kraju dodajte narandžinu koricu.
Od smjese odvojte 4-5 kašika u posebnu manju zdjelu i dodajte 1 kašičicu kakaa/čokolade u prahu, a ako je smjesa pregusta, dodajte kašičicu mlijeka. Kalupe za muffine obložite papirnim košaricama i punite smjesom za muffine do 3/4 kalupa.
Na kraju manjom kašikom po vrhu svakog muffina stavite dio smjese koji ste “obogatili” kakaom. Muffine pecite u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni, otprilike 20 minuta. Muffini će biti mekani i sočni i drugi dan (ako prežive do drugog dana)